Η διαδικασία της ενεργοποίησης του άρθρου είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων της ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ.

Όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθούσε στενά τις κινήσεις της Πολωνίας τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ τόνισε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης. 

 «Υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου στην Πολωνία υπογράμμισε ο Τίμερμανς.
 

Τίμερμανς: Εγείρονται σοβαρά ερωτήματα
 

«Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» δήλωσε ο αντιπρόεδρος. «Ελλείψει δικαστικής ανεξαρτησίας, εγείρονται σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματική εφαρμογή του δικαίου της Ένωσης» διευκρινίζει σε επίσημη ανακοίνωση της η ΕΕ. 
 
«Η Επιτροπή εξέδωσε συμπληρωματική σύσταση για το κράτος δικαίου, καθορίζοντας με σαφήνεια τα μέτρα που οι πολωνικές αρχές μπορούν να λάβουν προκειμένου να διορθωθεί η υφιστάμενη κατάσταση» συμπληρώνει η ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζεται ότι εάν οι πολωνικές αρχές εφαρμόσουν τις προτεινόμενες ενέργειες, η Επιτροπή είναι έτοιμη, σε στενή συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, να επανεξετάσει την πρότασή της.
 

Απειλή βέτο από την Ουγγαρία
 

Η διαδικασία που κινεί σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ δεδομένου ότι θα συμφωνήσουν όλα τα κράτη μέλη σε μια τέτοια απόφαση.
 
Ο αντιπρόεδρος της Ουγγαρίας, Ζολτ Σεμγέν, επιβεβαίωσε τη γραμμή του ηγέτη της χώρας, Βίκτορ Ορμπαν, προειδοποιώντας ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων. Έκανε, παράλληλα, λόγο για «απαράδεκτη» απόφαση και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

 

H αντίδραση της Βαρσοβίας
 

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας.
 
«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ σε πολωνούς δημοσιογράφους στη Βαρσοβία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.