Εγκρίθηκε από τη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης για τους πλειστηριασμούς, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή να αποσύρει την τελευταία στιγμή την παράγραφο 2 για την αυτεπάγγελτη δίωξη ακόμη και της απειλής προς συμβολαιογράφους, προκειμένου να ψηφίσουν την τροπολογία με μεγαλύτερη άνεση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπέρ της τροπολογίας ψήφισαν 146 βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, «παρών» 62 βουλευτές από Ν.Δ., Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι, ενώ καταψήφισαν 35 βουλευτές από ΚΚΕ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή.

Με την τροπολογία που πέρασε η κυβέρνηση τιμωρείται με φυλάκιση τριών ή έξι μηνών κατ΄ελάχιστο όριο, κατά περίπτωση, όποιος εισέρχεται και παραμένει σε χώρους διεξαγωγής πλειστηριασμών κατά τη διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, διακόπτοντας ή διαταράσσοντας την ομαλή διεξαγωγή αυτών.


Έντονες οι αντιδράσεις από το ΚΚΕ

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από πλευράς του ΚΚΕ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Θανάση Παφίλη να υπογραμμίζει κατά τη διάρκεια της συζήτησης  πως η κυβέρνηση μετά την τροπολογία που χτυπά το δικαίωμα της απεργίας προωθεί την αθλιότητα της ποινικοποίησης της δράσης κατά των πλειστηριασμών.

«Αφού έφερε και απέσυρε, αλλά θα ξαναφέρει πάλι αυτήν την άθλια τροπολογία που χτυπάει το δικαίωμα της απεργίας, τώρα έρχεται να ποινικοποιήσει τη δράση και τις κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας. Αλλά φαίνεται πλέον ότι επειδή ακριβώς αυτό θα συμβεί στο μέλλον, έρχεται με αυτήν την απαράδεκτη τροπολογία, την οποία ζητούμε από την κυβέρνηση να την αποσύρει σήμερα και λέμε εκ των προτέρων ότι αν δεν την αποσύρει εμείς θα ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο, κάθε κατήφορο αυταρχισμού.

Στις κατηγορίες του ΚΚΕ απάντησε ο Σ.Κοντονής υποστηρίζοντας πως η λαϊκή κατοικία «προστατεύεται πλήρως», ισχυριζόμενος πως οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί αφορούν μόνον τους «μεγαλοοφειλέτες και τους μεγαλοκαρχαρίες», καθώς και πως με την τροπολογία απλά επεκτείνεται η «προστασία» των υπαλλήλων των πλειστηριασμών που ισχύει σήμερα για τα ειρηνοδικεία και στα ιδιωτικά γραφεία τους.

Ο Θ. Παφίλης απάντησε ότι «το καινούργιο είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια πρώτης κατοικίας βγαίνουν στο σφυρί». «Να διαβάσετε καλά την ανακοίνωσή μας, εμείς ούτε παραπληροφόρηση κάνουμε, ούτε τίποτα. Εμείς λέμε ότι δημιουργούνται προϋποθέσεις με αυτήν την τροπολογία και με το αυτεπάγγελτο για ένταση της βίας και της καταστολής απέναντι σε αυτούς που διαμαρτύρονται. Αυτή είναι η ουσία και ο νοών νοείτω».

Τόνισε πως στόχος της κυβέρνησης είναι να γίνουν πάρα πολύ γρήγορα και με τις λιγότερες αντιστάσεις οι πλειστηριασμοί, οι οποίοι θα γενικευθούν. Προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η τροπολογία δεν θα περάσει στην πράξη. Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να απειθαρχήσουν, να μη φοβηθούν και πως το ΚΚΕ θα είναι στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων.

Ο Θ. Παφίλης κατήγγειλε ότι τα ΜΑΤ παρεμπόδισαν τον ΓΓ του ΚΚΕ, τη συνοδεία του και βουλευτές του ΚΚΕ. Υπογράμμισε ότι τα αυταρχικά φαινόμενα αυξάνονται διότι η κυβέρνηση ετοιμάζει το έδαφος για χειρότερα μέτρα.

 

Άφαντος ο Μιχελογιαννάκης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, ήταν αδικαιολογήτως αφού δεν εμφανίστηκε στην ψηφοφορία, αλλά δεν έστειλε και επιστολική ψήφο. Πριν την ψηφοφορία είχε ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας για τις διώξεις όσων εμποδίζουν την διεξαγωγή πλειστηριασμών καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να φέρει ρύθμιση για την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας και έκανε λόγο για αλλοίωση του DNA του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αναφορικά με την αυτεπάγγελτη ποινική δίωξη για όσους ασκούν βία δεν το συζητά κανείς. Όμως για όσους εισέρχονται σε χώρους πλειστηριασμών διακόπτοντας την ομαλή διεξαγωγή σας θερμοπαρακαλώ κύριε υπουργέ να το πάρουμε πίσω. Γιατί ο πλειστηριασμός θέλει νομοθεσία στην προστασία και σε καμία περίπτωση το ιστορικό DNA του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια για ποινικοποίηση λαϊκών κινητοποιήσεων».