Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η γραμματέας του Χριστοφοράκου αναζήτησε τα ημερολόγια κατόπιν έκκλησης του δικαστηρίου, τα βρήκα και τα παρέδωσε, αποκαλύπτοντας ένα έντονο παρασκήνιο, ενόσω η σύμβαση «8002» για την ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ βρισκόταν σε φάση υλοποίησης. Όπως αναφέρεται στα ημερολόγια, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν τουλάχιστον έξι φορές το 1997 και άλλες οκτώ φορές το 1998.
 
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στα ίδια ημερολόγια έχουν καταγραφεί συναντήσεις του Μ. Χριστοφοράκου και με άλλα στελέχη της τότε κυβέρνησης και του κόμματος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, με τον Θόδωρο Τσουκάτο, εξίσου κατηγορούμενο για την υπόθεση, καθώς και με τους τότε υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών, Γιάννο Παπαντωνίου και Τάσο Μαντέλη.
 
Η γραμματέας του φυγά, πρώην επικεφαλής της Siemens στην Ελλάδα, υποστήριξε πως οι συναντήσεις έγιναν στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ παραδέχτηκε πως είχε βρεθεί στο πρωθυπουργικό Μέγαρο αρκετές φορές, στο πλαίσιο των εντολών του Μ. Χριστοφοράκου. Μάλιστα, υποστήριξε πως δεν γνώριζε το ακριβές περιεχόμενο των συναντήσεων, ενώ αρκέστηκε να πει πως είχαν σχέση «με το project της εταιρείας με το Δημόσιο».
 
Επίσης είπε ότι όταν εκείνη συναντούσε την κ. Κωστοπούλου, συνεργάτιδα του πρώην πρωθυπουργού, «δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό-επαγγελματική σχέση και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα».
 
Επίσης, στα ημερολόγια έχουν καταγραφεί σε λίστα τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης και δίπλα τους η ένδειξη «CL10», που σύμφωνα με την Αικ. Τσάκαλου ήταν ένα κινητό τηλέφωνο το οποίο δόθηκε ως δώρο, στο πλαίσιο «των καλών σχέσεων».
 
Η συνεδρίαση διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 17 Ιανουαρίου.

Συναντήσεις και δώρα

Σύμφωνα με διαλόγους από τη δίκη που μεταφέρει το ειδησιογραφικό πρακτορείο, στις επίμαχες ατζέντες δεν καταγράφεται το όνομα του Κώστα Σημίτη αλλά της γραμματέως του η οποία , σύμφωνα με τη μάρτυρα, ήταν το δεξί χέρι του τότε πρωθυπουργού.
 
«Ο Χριστοφροάκος είχε συναντηθεί μια φορά με την κυρία Κωστοπούλου γραμματέα του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στο Μέγαρο Μαξίμου» υποστήριξε η κ. Τσακάλου και πρόσθεσε «Υποθέτω ότι συναντούσε την κυρία Κωστοπούλου για να μεταφέρει κάποιο θέμα του στον πρωθυπουργό. Δεν γνώριζα τι ακριβώς την ήθελα. Έχω πάει και εγώ πολλές φορές στο Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκα με την κυρία Κωστοπούλου, σε μεταγενέστερο χρόνο από την πρώτη συνάντηση του κ. Χριστοφαράκου μαζί της».
 
Εισαγγελέας: Γιατί πήγατε;
 
Α. Τσακάλου: Ήταν στο πλαίσιο των καθηκόντων μου. Πήγαινα σε εργάσιμες ώρες καθ' υπόδειξη Χριστοφοράκου. Ήταν στο πλαίσιο της δημιουργίας καλών σχέσεων.(…) Δεν μπορώ να γνωρίζω τι συζητούσε μαζί της (σ.σ. ο Χριστοφοράκος). Αυτό που ξέρω να πω είναι ότι μετέφερε θέματα που αφορούσαν project της εταιρείας με το Δημόσιο.
 
Εισαγγελέας: Σας είχε πει ποτέ ο κ. Χριστοφοράκος για τις επαφές του με τον πρωθυπουργό;
 
Α. Τσακάλου: Όχι.
 
Εισαγγελέας: Σας είχε πει μήπως η κυρία Κωστοπούλου;
 
Α. Τσακάλου: Στις συναντήσεις μου μαζί της δεν θίχτηκε ποτέ το τι συζητούσε ο Χριστοφοράκος με τον πρωθυπουργό. Ήμασταν και οι δυο επαγγελματίες. Διατηρούσα μαζί της μια φιλικό – επαγγελματική σχέση με την κ. Κωστοπούλου και δεν θα μπορούσαμε να συζητάμε τέτοια θέματα.
 
Όπως αναφέρεται, η μάρτυρας κατέθεσε ότι το επίμαχο διάστημα το πρώην αφεντικό της είχε συναντήσεις με τον Τάσο Μαντέλη αλλά και τον Θεόδωρο Τσουκάτο, με τον οποίο φαίνεται να είχε συναντηθεί τουλάχιστον 11 φορές το 1997 ενώ τα ραντεβού συνεχίστηκαν το 1998 αλλά και το 1999. Συχνές επαφές ωστόσο καταγράφονται και με τον Γιάννο Παπαντωνίου και τον Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ.
 
Ακόμη, υπογραμίζεται πως ο γερμανικός κολοσσός, όπως προκύπτει από τα επίμαχα ημερολόγια, έστελνε και δώρα, νέα μοντέλα κινητών τηλεφώνων.
 
Εισαγγελέας: Στις 7/10/1998 έχετε σημειώσει μια λίστα με ονόματα που περιλαμβάνει τα ονόματα Κόκκαλης, Σαραντόπουλος, Τσουκάτος, Π. Τζανετάκης, Παπαντωνίου, Μαντέλης, Τσοχατζόπουλος, Χρυσολούρης. Δίπλα σε αυτή τη λίστα υπάρχει η ένδειξη «CL10». Τι είναι το CL10;
 
Α. Τσακάλου: Ήταν οδηγία του κ. Χριστοφοράκου να τους στείλω αυτό το κινητό.
 
Εισαγγελέας: Τι ήταν αυτό το κινητό;
 
Α. Τσακάλου: Το συνήθιζε ο κ. Χριστοφοράκος μέσα στο πλαίσιο των καλών σχέσεων να κάνει δώρο τα νέα μοντέλα της εταιρείας.
 

 

Σημίτης: Δεν έγινε ποτέ καμία συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο

 
Την αντίδραση του Κώστα Σημίτη προκάλεσαν οι αναφορές της γραμματέως του Μ. Χριστοφοράκου κατά τη δίκη της Πέμπτης, με τον πρώην πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει Αναληθείς και ψευδείς τους ισχυρισμούς της, σε γραπτή του δήλωση το μεσημέρι της Παρασκευής.
 
Σύμφωνα με δήλωση που μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, δεν έγινε ποτέ καμία συνάντηση με τον κ. Χριστοφοράκο, αναφέρει ο Κ. Σημίτης και οι ισχυρισμοί της τέως γραμματέας του συνιστούν το αδίκημα της ψευδορκίας, ενώ δηλώνει πως επιφυλάσσεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Επίσης, τονίζει ότι ουδέποτε συνάντησε τον Μ. Χριστοφοράκο.
 
«Καθ' όλη τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του κ. Κώστα Σημίτη ήμουν υπεύθυνη του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και όχι “ιδιαιτέρα” του. Ως εκ τούτου, δεν κανόνιζα εγώ τις συναντήσεις του κ. Σημίτη» δηλώνει η τέως συνεργάτιδά του, Μάνια Κωστοπούλου, αναφορικά με τα όσα δήλωσε η γραμματέας του κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου στο δικαστήριο και αφορούν την ίδια.
 
«Ο κ. Σημίτης δεν συνάντησε ποτέ τον κ. Χριστοφοράκο. Με τον κ. Χριστοφοράκο συναντήθηκα μία και μοναδική φορά. Στο αίτημά του να συναντήσει τον κ. Σημίτη απάντησα αρνητικά, διότι ο κ. Σημίτης δεν συναντούσε ποτέ επιχειρηματίες. Τον παρέπεμψα -όπως ήταν ο κανόνας- στον αρμόδιο υπουργό» τονίζει η ίδια.
 
Σχετικά με την αναφορά της Αικ. Τσακάλου, η τέως διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του Κ. Σημίτη επισημαίνει ότι διατήρησε μαζί της την ελάχιστη κοινωνική επαφή, η οποία, βεβαίως, σε καμιά περίπτωση δεν αφορούσε επαγγελματικά θέματα.