«Το να υποχρεώνεις τα κράτη να δεχτούν πρόσφυγες δεν εξελίσσει την Ευρώπη. Η απόφαση δεν βγάζει κανένα νόημα», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Bild. «Οι μετανάστες που αναχωρούν για την Ευρώπη δεν θέλουν να πάνε στην Βουλγαρία ή την Ουγγαρία. Θέλουν να πάνε στην Γερμανία, την Αυστρία, ή τη Σουηδία», πρόσθεσε. 
 
Ο Κουρτς ζήτησε από την Ε.Ε. αντί να ενισχύονται οι προσπάθειες σε μια «αποτυχημένη» πολιτική, όπως την χαρακτήρισε, να στηρίξει «ίσως με στρατιωτικά μέσα» τις προσπάθειες να βοηθηθούν οι μετανάστες στις χώρες καταγωγής τους ή σε γειτονικές χώρες. «Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να τους προσφερθεί βοήθεια σε ασφαλείς περιοχές στην ίδια τους την ήπειρο», σημείωσε. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να το στηρίξει αυτό, ίσως ακόμη και να το οργανώσει και να το υποστηρίξει στρατιωτικά» πρόσθεσε.
 

Αιχμές κατά Τουρκίας
 

Στη συνέντευξή του παράλληλα ο νέος καγκελάριος της Αυστρίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποτελέσει ένα κράτος μέλος της Ε.Ε. εξαιτίας της πολιτικής πορείας που έχει ακολουθήσει η Άγκυρα τα τελευταία χρόνια.
 
«Σε αυτή τη χώρα παρατηρούμε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Δεν θα δεχτώ ότι η Ε.Ε. βλέπει και προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Κατά τη γνώμη μου η Τουρκία, ιδιαίτερα έπειτα από τις πολιτικές που ακολουθεί τα πρόσφατα χρόνια, δεν έχει θέση στην Ε.Ε.. Θα ήταν δίκαιο να διακόψουμε τις διαπραγματεύσεις στις διαδικασίες ένταξής της», συμπλήρωσε.