Aut viam inveniam aut faciam – Ή θα τον βρούμε το δρόμο ή θα τον φτιάξουμε
Αννίβας (προσπαθώντας να διασχίσει τις Άλπεις περίπου το 212 π.Χ)

Θα σας πούμε τι έχουμε κάνει τη δύσκολη χρονιά που πέρασε και τι έχουμε ανάγκη από σας προκειμένου να συνεχίσουμε και να κάνουμε ακόμη περισσότερα. Θα σας εξηγήσουμε τα σχέδιά μας για την καινούργια χρονιά, τι θέλουμε να προσθέσουμε στην ύλη μας και πώς σκοπεύουμε να το κάνουμε. Η στήριξή σας είναι πάντα απαραίτητη, είτε μέσω της πάγιας εντολής είτε με μια έκτακτη δωρεά. Το ThePressProject είναι το μόνο μέσο που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους αναγνώστες του και λογοδοτεί μόνο σε αυτούς. Πιστεύουμε ότι το 2017, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, σταθήκαμε όρθιοι, πετύχαμε πολλά, και με τη βοήθειά σας μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Εμείς, όπως κάνουμε από την πρώτη στιγμή, δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε με κάθε κόστος τη δημοσιογραφική μας ανεξαρτησία. Και το πού θα φτάσουμε εξαρτάται από εσάς.

Τηρούμε την υπόσχεσή μας να σας προσφέρουμε τουλάχιστον δύο πρωτογενή άρθρα τη μέρα. Κάθε σαββατοκύριακο, σας προσφέρουμε μία έκδοση του TPP που μοιάζει (και συνήθως ξεπερνάει) την ύλη των κυριακάτικων εφημερίδων. Δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ, που λόγω της κοινωνικής πίεσης που άσκησαν, έφεραν αλλαγές προς το καλύτερο. Συνεχίζουμε σε σταθερή βάση να «εκδίδουμε» το ηλεκτρονικό περιοδικό «ΖΗΝ», κάθε δύο εβδομάδες ανεβάζουμε μία καινούρια ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ. Η Ανασκόπηση συνεργάστηκε φέτος με τους σημαντικότερους εκπροσώπους της πολιτικής σάτιρας στη χώρα μας, με την ομάδα της Ελληνοφρένειας. Δεν μπορούμε να πούμε ότι φέραμε γούρι στην εκπομπή, αλλά ήταν χαρά και τιμή για μας ότι μπορέσαμε να μιλήσουμε για την Υεμένη ή τις κυβερνητικές τρίπλες για τους πλειστηριασμούς στην τηλεόραση σε συνεργασία με την Ελληνοφρένεια, όπως και το ότι υπάρχει συνεργασία ανάμεσα στις ιστοσελίδες μας και τους δημοσιογράφους μας.

Τη χρονιά που πέρασε, ενώ το ThePressProject έψαχνε τον βηματισμό του προσπαθώντας να σταθεί όρθιο μετά την απώλεια του εκδότη του τον Ιούνιο, έγραψαν για μας η Zeit και η Liberation.

Στο περιοδικό ΖΗΝ και στις αναλύσεις που φιλοξενούνται στο ThePressProject φιλοδοξούμε να έχουμε μια ματιά που να ξεπερνά τον σχολιασμό της επικαιρότητας και να επιμένει σε μια ριζικότερη ανάλυση. Έχει παγιωθεί μια ομάδα συγγραφέων και αρθρογράφων που συνεισφέρουν σε μια κοινή προσπάθεια εμβάθυνσης του δημόσιου διαλόγου τον καιρό της κρίσης.

Δείτε εδώ μερικές από τις αναλύσεις που ξεχωρίσαμε:

4 χρόνια από το «μαύρο»: Οι ήρωες είναι ήρωες και όταν ηττώνται
Κώστας Εφήμερος

Η ψυχοπαθολογική θεολογία του Νεοφιλελευθερισμού
Αντώνης Ανδρουλιδάκης

Η χαρμόσυνη πολεμική του σύγχρονου αμερικανικού διηγήματος
Σπύρος Γιανναράς

Το προοίμιο του ολοκαυτώματος, μια άβολη αλήθεια για τη Γερμανία
Μιχάλης Γιαννεσκής

Περί σιωπής
Δανάη Καρυδάκη

Η μετανάστευση ως ακροδεξιός μύθος και παγκόσμια πραγματικότητα
Φραγκίσκα Μεγαλούδη

Γιατί να μη μολύνουμε το περιβάλλον; Προθαλαμισμός και δημοκρατία
Κωνσταντίνος Πουλής

Σκέπτονται οι επιστήμονες;
Φώτης Τερζάκης

60 χρόνια Ευρωπαϊκή Ένωση, 100 χρόνια Ρωσική Επανάσταση
Διονύσης Σκλήρης

Το ραδιόφωνό μας παράγει πλέον δίωρο καθημερινό πρόγραμμα, με την προσθήκη μίας ακόμη ωριαίας εκπομπής (το ΜηνΌρε του TPP) και μία καινούργια εβδομαδιαία (Γνωστοί Άγνωστοι), ανανέωση της συνεργασίας με τις Ladies’ Thirst, και με νέες συνεργασίες την καινούρια χρονιά, που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Πιστεύουμε ότι η απόλυτη δημοσιογραφική ανεξαρτησία που απολαμβάνουμε έχει σημαντικά αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο που μερικά από τα σημαντικότερα και πιο πολυδιαβασμένα ρεπορτάζ μας είναι γι αυτούς που δεν τολμάει σχεδόν κανείς να μιλήσει, τους ίδιους που ταϊζουν με ακριβές διαφημίσεις τα συστημικά ΜΜΕ, εξαγοράζοντας σιωπή. Τις τράπεζες, τον ΟΠΑΠ, τα Public κ.α. Σε μια εποχή επίσης που πολλά αριστερά ΜΜΕ έχουν ακολουθήσει την υποταγή του ΣΥΡΙΖΑ στον μονόδρομο, εμείς μπορούμε να αρθρώνουμε ελέυθερα κριτική σε ζήτηματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, τα δώρα σε ολιγάρχες και τη στροφή της κυβέρνησης ακόμα και σε ζητήματα δικαιωμάτων (όπως η προετοιμασία του νέου σωφρονιστικού κώδικα).

Παρακάτω, θα βρείτε μερικά μόνο από τα σημαντικότερα θέματα του TPP το 2017 που θεωρούμε ότι αξίζει να έχετε διαβάσει.

Public: Εργαζόμενοι δικαιώνονται για απλήρωτα 12ωρα χρόνων αλλά η είδηση χάνεται στις διαφημίσεις
Τζένη Τσιροπούλου

Η Ελλάδα ένα απέραντο καζίνο (μέρος 2ο)
Θάνος Καμήλαλης

Θα μπορούσαν να γελάνε, να μιλάνε, να έχουν ζωή 
Τζένη Τσιροπούλου

Υπόθεση «Ελστάτικο»: Όταν η Δικαιοσύνη παραμερίζεται
Μηνάς Κωνσταντίνου

Δικαιώματα στο κελί
Τζένη Τσιροπούλου – Νάντια Ρούμπου

Αποστολή στη Μόρια: «Από τον πόλεμο στη φυλακή» και «Μέχρι να κλείσουν οι πόρτες»
Αλεξάνδρα Τάνκα

Η Eldorado στα Paradise Papers: O χρυσός παράδεισος των Μπαρμπέιντος
Θάνος Καμήλαλης

«Γιατί οι καρδιές των ανθρώπων να πετιούνται στο χώμα;»
Τζένη Τσιροπούλου – Νάντια Ρούμπου

Φάκελος Fraport: Μέρος πρώτο, μέρος δεύτερο και τα ντοκουμέντα για την αίτηση αποζημίωσης 74 εκατ. ευρώ από το Δημόσιο
Θάνος Καμήλαλης

Η κυβέρνηση αρνείται το έγκλημα στη Μανωλάδα (και μετά ανακαλεί)
Τζένη Τσιροπούλου – Θάνος Καμήλαλης

Το Μητρώο Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας παραβίασε τον νόμο
Μηνάς Κωνσταντίνου

Τα ρεπορτάζ που διαβάσατε μπόρεσαν να γραφτούν και να δημοσιευτούν μόνο και μόνο επειδή υπάρχετε εσείς. Ο λόγος για τον οποίο αριστερά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να μιλήσουν με ειλικρίνεια για το τι συμβαίνει με τους πλειστηριασμούς, οφείλεται στη σχέση τους με την κυβέρνηση. Ο λόγος για τον οποίον τα συστημικά μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να μιλήσουν για τις τράπεζες, οφείλεται στο περίφημο κίτρινο σηματάκι της Πειραιώς, στον όρκο σιωπής που δίνουν προκειμένου να επιβιώνουν μέσα στην κρίση.

Οι δημοσιογραφικές μας επιτυχίες βασίζονται σε δύο αδιαπραγμάτευτες προϋποθέσεις: η μία είναι η ικανότητα των συντακτών και η δεύτερη η ανεξαρτησία του Μέσου. Είμαστε υπερήφανοι και για τις δύο αυτές προϋποθέσεις. Οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε ότι ενώ ικανοί συντάκτες υπάρχουν πολλοί, τα αυτοχρηματοδοτούμενα Μέσα σπανίζουν, στην καλύτερη περίπτωση.

Αρκετοί φίλοι και περιστασιακοί συνεργάτες θα θέλαμε να προστεθούν στο δυναμικό του thepressproject. Δεν έχουμε κάνει καμία τέτοια κίνηση αν πρώτα δεν έχουμε εξασφαλίσει ότι θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε κανονικές αμοιβές. Σας βεβαιώνουμε όμως ότι θα σας πείσουμε να μας στηρίξετε και μαζί θα τα καταφέρουμε να προσφέρουμε ακόμη περισσότερη και ποιοτικότερη ύλη.

Δεν θέλουμε να κοψοχολιάζουμε το κοινό μας. Διαβεβαιώνουμε τους αναγνώστες μας ότι κάνουμε τα πάντα ώστε τα επόμενα βήματά μας να γίνονται με προσοχή. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται και εσείς, οι αναγνώστες μας, να μην αφήνετε να φτάνουμε στο χείλος του γκρεμού πριν να νοιαστείτε. Αυτή τη στιγμή το ThePressProject τα φέρνει βόλτα με δυσκολία, δηλαδή με καθυστερήσεις.

Μην αμελείτε να στηρίξετε το Μέσο που διαβάζετε. Κάντε μια έκτακτη εισφορά αυτές τις μέρες ή γραφτείτε συνδρομητές με μια πάγια εντολή των 5, 10, 20 ή 50 ευρώ, αν μπορείτε οικονομικά αλλά δεν το έχετε κάνει μέχρι τώρα. Και εαν δεν το έχετε ήδη ψάξει, ελέγξτε τις συνδρομές σας για να βεβαιωθείτε ότι όλα λειτουργούν κανονικά.

Το 2017 κλείνει και για εμάς υπάρχει μόνο μια σκέψη. Ή θα βρούμε τον δρόμο ή θα τον φτιάξουμε. Η ελπίδα μας είναι τουλάχιστον ότι αυτός ο δρόμος υπάρχει.

Καλή χρονιά και καλή τύχη