Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, ο γερμανικός Ερυθρός Σταυρός κατέγραψε το 2016 περίπου 2.800 αιτήματα αναζήτησης προσφύγων οι οποίοι χάθηκαν ενώ κατευθύνονταν προς τη Γερμανία, ενώ από το 2015, με την κορύφωση της προσφυγικής κρίσης, αγνοούνται περίπου 10.000 παιδιά.
 
Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι το 75% των παιδιών που έχουν χαθεί ενώ έρχονταν στην Ευρώπη έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι θύματα κυκλωμάτων εξαναγκαστικής εργασίας, έχουν αναγκαστεί να παντρευτούν διά της βίας, ή έχουν υποστεί άλλες μορφές κακοποίησης.
 

Υψηλός αριθμός προσφυγόπουλων που ψάχνουν τις οικογένειες τους

 
Η πρόεδρος του γερμανικού Ερυθρού Σταυρού, Γκέρντα Χάσελφελντ, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, εξηγεί ότι αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία είναι ο υψηλός αριθμός ασυνόδευτων ανηλίκων που είτε αναζητούν τις οικογένειές τους είτε αναζητούνται από αυτές. «Για τις οικογένειες, δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να μην γνωρίζουν τίποτα για την τύχη των παιδιών τους, αν ζουν ή όχι, τι ακριβώς τους έχει συμβεί», εξηγεί.
 
Ωστόσο, όπως αναφέρει, «μερικές φορές είναι αδύνατο να αναγνωριστούν οι νεκροί που εντοπίζονται κατά μήκος των μεταναστευτικών δρόμων και πολλές είναι οι περιπτώσεις των ανθρώπων που δεν θα μάθουμε ποτέ τίποτα για την τύχη τους».
 
Οι αστυνομικές αρχές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναφέρουν ότι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι που ταξιδεύουν μόνοι τους πέφτουν συχνά στα χέρια εγκληματικών οργανώσεων, οι οποίες τα σπρώχνουν στην πορνεία ή σε απλήρωτη εργασία.