Η Άχεντ συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα στη Δυτική Όχθη για το περιστατικό της 15ης Δεκεμβρίου, όπου αντέδρασε απέναντι σε Ισραηλινούς στρατιώτες χαστουκίζοντας και κλωτσώντας δύο από αυτούς, με τους ίδιους να μην απαντούν τα χτυπήματα. Μάλιστα, στο Ισραήλ ξεσηκώθηκαν αντιδράσεις ακριβώς επειδή οι δυνάμεις ασφαλείας δεν προχώρησαν σε «αντίποινα».
 
Το περιστατικό συνέβη στην είσοδο του πατρικού της σπιτιού στο Ναβί Σαλέχ, ένα χωριό της Δυτικής Όχθης, όταν σύμφωνα με τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, δέχθηκαν πέτρες, στον απόηχο της συνεχούς έντασης που επικρατεί στα ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη, τουλάχιστον από την ημέρα της ανακοίνωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ της απόφασης για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Το βίντεο που έκανε τον γύρο του διαδικτύου:


 
Τρεις ημέρες μετά το περιστατικό, το βίντεο έγινε viral στο διαδίκτυο, με την Άχεντ να συλλαμβάνεται και να κρατείται εδώ και πέντε ημέρες. Σημειώνεται πως λίγες ώρες αργότερα συνελήφθη και η μητέρας της, Ναριμαν, που έσπευσε να βρεθεί στο πλευρό της. Σύμφωνα με το Reuters, οι εισαγγελικές αρχές δήλωσαν πως σκοπεύουν να την κατηγορήσουν για επιθετική συμπεριφορά και προσβολή στρατιώτη. Ακόμη, διέταξαν την παράταση της κράτησής της μέχρι να εκδώσουν ετυμηγορία.
 
Σημειώνεται πως η νεαρή έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τη δημοσιότητα με την ηρωική της συμπεριφορά, καθώς προ διετίας δεν δίστασε να δαγκώσει στρατιώτη που επιχειρούσε να συλλάβει τον μικρότερο αδερφό της.
 
Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Ahed κρατείται με λιγοστό φαγητό σε ένα σκοτεινό κελί, ενώ έχει μεταφερθεί σε τρία διαφορετικά κέντρα κράτησης. Όπως τονίζεται, αυτή είναι μία από τις τακτικές των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, καθώς από το 2012, τουλάχιστον 700 παιδιά από την Παλαιστίνη έχουν υποστεί ανάλογη μεταχείριση.
 
Δείτε το βίντεο για την Άχεντ και την μεταχείρισή της από το Ισραήλ:


 
Υπογραμμίζεται πως η Άχεντ έχει ξεσηκώσει ένα τεράστιο κίνημα αλληλεγγύης στο πρόσωπό της, που μεταφράζεται και σε μια διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για την απελευθέρωση της ίδιας και άλλων παιδιών, που μέχρι στιγμής έχει φτάσει σχεδόν τις 210 χιλιάδες υπογραφές. Η ιστορία της άγγιξε και τον μονίμως άγρυπνο σκιτσογράφο, Κάρλος Λατούφ, που δημοσίευσε σκίτσο για εκείνη.