Οι άσχημες ειδήσεις του 2017 ήταν αμέτρητες. Ωστόσο ανάμεσα σε αυτές, υπήρξαν και σημαντικές νίκες που πέτυχαν κινήματα παγκοσμίως, μοιράζοντας ελπίδα για ένα καλύτερο 2018. Το Transnational Institute συγκέντρωσε 12 τέτοιες ιστορίες και σας τις παρουσιάζουμε συγκεντρωμένες εδώ.

Πολλές χιλιάδες μικροκαλλιεργητές από όλη την Ινδία πραγματοποίησαν μια πολυπληθή διαδήλωση στο Νέο Δελχί, από τις 20 έως τις 21 Νοεμβρίου, για να επιστήσουν την προσοχή στη δυσφορία που μαστίζει την ύπαιθρο και για να ζητήσουν άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης.
 
Η Karnataka Rajya Raitha Sangha και η South Indian Coordination Committee of Farmers Movements – που συμμετέχουν και στο παγκόσμιο αγροτικό κίνημα La Via Campesina, ένωσαν μαζικά τις δυνάμεις τους.
 
Η συνεχής αύξηση του κόστους παραγωγής τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, τα σχεδόν βαλτωμένα αγροτικά εισοδήματα και το αυξανόμενο κόστος των δαπανών για τα αγροτικά νοικοκυριά -τα οποία επιδεινώνονται από την παρακμή των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και τις ιδιωτικοποιήσεις- οδήγησαν σχεδόν το 60% των νοικοκυριών της υπαίθρου να είναι παγιδευμένα σε έναν κύκλο χρέους. Οι ξηρασίες και οι εκτός εποχής βροχοπτώσεις από το 2012 είχαν ως αποτέλεσμα τις σοβαρές καταστροφές καλλιεργειών, ενώ μια πτώση στις τιμές των γεωργικών προϊόντων ήρθε μόνο να επιδεινώσει την υπάρχουσα κρίση.
 
Σε μια σειρά 25 καλλιεργειών, η κυβέρνηση της Ινδίας εξασφαλίζει μια ελάχιστη τιμή πώλησης για τους αγρότες της χώρας ως μέτρο στήριξης (minimum support price). Ωστόσο, εδώ και αρκετά χρόνια, όπως επισημαίνουν τα κοινωνικά κινήματα, αυτή η τιμή είναι οριακά πάνω -σε ορισμένες περιπτώσεις και κάτω- από το κόστος παραγωγής.
 
Το 2014, ενώ διεξαγόταν η εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές, ο σημερινός πρωθυπουργός, Narendra Modi, είχε υποσχεθεί δημοσίως ότι τα αγροτικά προϊόντα θα πωλούνται με κόστος τουλάχιστον 1,5 φορές μεγαλύτερο από το κόστος παραγωγής τους. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Το χειρότερο είναι ότι τώρα οι αγρότες αναγκάζονται να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε επίπεδα που είναι ακόμη χαμηλότερα από την προκαθορισμένη ως ελάχιστη τιμή πώλησης.
 
Η πράσινη επανάσταση και το επακόλουθο άνοιγμα της ινδικής γεωργίας στην παγκόσμια ελεύθερη αγορά, έχουν εκθέσει τους μικρούς παραγωγούς της χώρας στον αθέμιτο και άνισο διεθνή ανταγωνισμό. Οι γεωργικές πολιτικές που επικεντρώνονται στην εξαγωγή τροφίμων και όχι στην προώθηση της τοπικής παραγωγής και διανομής, ευνοούν μόνο αυτούς που θέλουν να κάνουν μπίζνες, ενώ έχουν περιθωριοποιήσει ανησυχητικά τους αγρότες και τους μικρούς παραγωγούς. Παρόλα αυτά, διεθνείς οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου εξακολουθούν να ασκούν πίεση στην ινδική κυβέρνηση για περαιτέρω μείωση της ελάχιστης τιμής πώλησης και να μειώσουν τους δασμούς στην εισαγωγή προιόντων.
 
Οι συνέπειες ήταν καταστροφικές. Από το 1995, τουλάχιστον 300.000 αγρότες στην Ινδία αυτοκτόνησαν, ανήμποροι να σηκώσουν στις πλάτες τους το χρέος τους και να υποστούν άλλο τις παρενοχλήσεις από τους δανειστές.
 
Τα στοιχεία της κυβέρνησης δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 2.000 αγρότες αναγκάζονται να εγκαταλείψουν καθημερινά τη γεωργία και να μεταναστεύσουν σε αστικές πόλεις αναζητώντας εργασία σε εργοστάσια και εργοτάξια.
 

Η αναζωπύρωση των κινημάτων των αγροτών στην Ινδία

Η δυσαρέσκεια, η οποία εδώ και πολύ καιρό βασίλευε στην ύπαιθρο, χτυπάει τώρα την πόρτα και της πρωτεύουσας.

Περισσότερες από 180 οργανώσεις αγροτών σε όλη την Ινδία ενώθηκαν κάτω από το πανό της All India Kisan Sangharsh Coordination Committee (AIKSCC) για να διασφαλίσουν ότι οι αγρότες θα προβάλουν μια ενωμένη αντίσταση ενάντια στην απάθεια της κυβέρνησης και τις νοσηρές πολιτικές της. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η Ινδία έχει μια πλούσια ιστορία μαζικών κινητοποιήσεων αγροτών.

Η τρέχουσα κρίση στην αγροτική Ινδία έχει οδηγήσει στην αναζωπύρωση αυτών των αγώνων και οι οργανώσεις από όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας είναι αλληλέγγυες η μία στην άλλη προκειμένου να διεξάγουν αυτόν τον πόλεμο ενωμένες μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

«Ξέρουμε ότι έχετε την αστυνομία με το μέρος σας. Ξέρουμε ότι η αστυνομία έχει όπλα. Ξέρουμε ότι αυτά τα όπλα έχουν σφαίρες και ότι δε θα διστάσουν να τρυπήσουν τη σάρκα των αθώων αγροτών. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αν οι 750 εκατομμύρια αγρότες αυτής της χώρας αποφασίσουν να βγουν στους δρόμους, οι σφαίρες σας δε θα είναι αρκετές και οι κυβερνήσεις σας θα εξαφανιστούν σε χρόνο μηδέν. Μην παίζετε με την υπομονή μας». Αυτά ήταν τα λόγια του Chamarasa Patil, ηγετικής φιγούρας των αγροτών, σε μια μαζική συγκέντρωση αρκετών χιλιάδων συναδέλφων του.

Ο κ. Patil αναφερόταν στα περιστατικά κρατικής βίας, όταν η αστυνομία δε δίστασε να πυροβολήσει και να σκοτώσει αγρότες που διαμαρτύρονταν.

Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών διαμαρτυρίας τον Νοέμβριο, οι γυναίκες και οι άνδρες που συγκεντρώθηκαν πραγματοποίησαν και μια μεγάλη συζήτηση και στο τέλος κατέγραψαν τα συλλογικά αιτήματά τους σε μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θέλουν να συζητήσει η κυβέρνηση στη χειμερινή της σύνοδο.

Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες έστειλαν με φαξ μια πρόσκληση στον πρωθυπουργό, καλώντας τον να κατέβει στον δρόμο και να αφουγκραστεί τα αιτήματα και τις ανησυχίες τους. Οι οργανώσεις δεν έλαβαν καμία απάντηση από το γραφείο του πρωθυπουργού και τώρα προγραμματίζουν νέο κύμα κινητοποιήσεων με αφετηρία το Gujarat, τόπο καταγωγής του πρωθυπουργού όπου σύντομα θα διεξαχθούν και εκλογές.