Οι άσχημες ειδήσεις του 2017 ήταν αμέτρητες. Ωστόσο ανάμεσα σε αυτές, υπήρξαν και σημαντικές νίκες που πέτυχαν κινήματα παγκοσμίως, μοιράζοντας ελπίδα για ένα καλύτερο 2018. Το Transnational Institute συγκέντρωσε 12 τέτοιες ιστορίες και σας τις παρουσιάζουμε συγκεντρωμένες εδώ.

από το κείμενο της Rebecca Solnit στον Guardian

Είναι επίσης όμως μία εποχή κατά την οποία, μέσω του ηρωικού έργου των ανθρώπων σε όλη τη χώρα και στον κόσμο, το καθεστώς έχει εκτεθεί, ματαιωθεί και υποχωρήσει. Αυτό είναι που αξίζει να θυμηθούμε καθώς αντιμετωπίζουμε έναν φρικτό φορολογικό νέο νόμο και το τέλος της δικτυακής ουδετερότητας.

Αυτό το έτος συγκρούσεων αποδεικνύει ότι μερικές φορές όταν αγωνιζόμαστε κερδίζουμε και ότι έχουμε τεράστιους αγώνες ακόμα μπροστά μας. Η διοίκηση Trump είναι ασταθής για πολλούς λόγους, από την αλλοπρόσαλη συμπεριφορά του προέδρου μέχρι και την έρευνα του Mueller. Η κοινωνία των πολιτών έχει τεράστια επιρροή σε ό, τι συμβεί σε αυτό, αλλά και σε ό,τι συμβεί σε εμάς

Ήρθε η ώρα να κάνουμε απογραφή μερικών από τα ενθαρρυντικά φαινόμενα που προέκυψαν από αυτό το ζοφερό έτος. Έτσι, έκανα μια λίστα.

  1. Νέοι ηγέτες της αντίστασης αναδύονται
  2. Η αποτυχία της απαγόρευσης των μουσουλμάνων
  3. Η «μεταρρύθμιση» του προγράμματος Υγείας ακυρωθηκε
  4. Η αντιμετώπιση της καταπίεσης των ψηφοφόρων βρίσκεται στην ατζέντα 
  5. Ο Λευκός Οίκος καταρρέει, με ξαφνικές παραιτήσεις στελεχών
  6. Η έρευνα για τις σχέσεις Τραμπ – Ρωσίας εντείνεται
  7. Το κίνημα κατά της κλιματικής αλλαγής μεγαλώνει
  8. Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα βρίσκεται σε κρίση
  9. Οι προοδευτικοί σημειώνουν εκλογικές νίκες
  10. Το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό δεν θα γίνει ποτέ
  11. Η δημοτικότητα του Τραμπ βρίσκεται στο ναδίρ