Όπως αναφέρουν στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), το 2015 η ετήσια κατανάλωση σε πλαστικές σακούλες ήταν μεταξύ 242 και 363 τεμάχια ανά άτομο, ενώ το 2010 σ' ολόκληρη την Ευρώπη χρησιμοποιήθηκαν 98,6 δισ. πλαστικές σακούλες.
 
Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από περιβαλλοντολογικές ανησυχίες καθώς οι πλαστικές σακούλες δημιουργούν ανεπανόρθωτες βλάβες και μπορούν να σκοτώσουν ψάρια, θαλάσσιους οργανισμούς και πουλιά, μπορούν να αποδομηθούν και να μολύνουν το πόσιμο νερό, σύμφωνα ε τον ΕΟΑΝ.
 
Σύμφωνα με το ΕΟΑΝ, και κατόπιν σχετικού νομοσχεδίου που συνέταξε το ΥΠΕΝ, η Ελλάδα εναρμονιζόμενη με την οδηγία της ΕΕ, δημιούργησε το νομικό πλαίσιο με βάση το οποίο από 01-01-2018 παύουν να διατίθενται δωρεάν λεπτές πλαστικές σακούλες από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και θεσπίζεται ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.
 
Τα χρήματα θα χρησιμοποιούνται για δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης των καταναλωτών και ανταποδοτικά για την αντικατάστασή τους από επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες. Αυτές θα δίνονται δωρεάν στους πολίτες που θα επιστρέφουν για ανακύκλωση τις λεπτές πλαστικές σακούλες που θα αγοράζουν.