Οι ισραηλινές αρχές ανακοίνωσαν πως οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα λάβουν ένα ποσό που θα φτάνει τα 3.500 δολάρια και τα αεροπορικά τους εισιτήρια προκειμένου να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους ή σε κάποια τρίτη χώρα με χρονικό ορίζοντα τις επόμενες 90 ημέρες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση τους, αν δεν αποχωρήσουν, θα ξεκινήσουν οι φυλακίσεις, από τον Απρίλιο.
 
Σύμφωνα με το BBC, η συγκεκριμένη οδηγία δεν αναφέρεται σε παιδιά, ηλικιωμένους και θύματα δουλείας και εμπορίας ανθρώπων.
 
Η απόφαση αφορά ωστόσο χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από το Σουδάν και την Ερυθραία, σύμφωνα με την Υπηρεσία Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
 

38.000 «εισβολείς» βλέπει το Ισραήλ
 

Ένας εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Πληθυσμού και Μετανάστευσης του Ισραήλ δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι υπάρχουν σήμερα 38.000 «εισβολείς» στο Ισραήλ, εκ των οποίων 1.420 κρατούνται σε εγκαταστάσεις κράτησης.
 
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί τον όρο «εισβολείς» για να περιγράψει ανθρώπους που δεν εισήλθαν στη χώρα μέσω της επίσημης διέλευσης των συνόρων, διευκρινίζει το BBC.

Πολλοί από τους πρόσφυγες οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Ερυθραία και το Σουδάν λένε ότι ήρθαν στο Ισραήλ για να ζητήσουν άσυλο αφού διέφυγαν από διώξεις και διενέξεις, όμως οι αρχές τους θεωρούν οικονομικούς μετανάστες.

H οργάνωση Hotline for Migrant Workers που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των μεταναστών στο Ισραήλ, καταδίκασε την απόφαση αυτή, τονίζοντας ότι οι απελάσεις θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων.