Ο Κ.Μ είναι ένας 31χρονος πρόσφυγας από το Πακιστάν, θύμα θρησκευτικών διώξεων στη χώρα του, που έφτασε στην Ελλάδα το 2016. Όπως καταγγέλλει η «Αλληλεγγύη Λέσβου», εδώ και πάνω από 15 μέρες βρίσκεται κρατούμενος στη Μόρια. Μάλιστα, σύμφωνα με την καταγγελία, ο πρόσφυγας βρίσκεται κλεισμένος με άλλους 16 κρατούμενους σε ένα θάλαμο για 23 ώρες κάθε μέρα. Ο προαυλισμός επιτρέπεται μισή ώρα το πρωί και μισή ώρα το απόγευμα, ενώ παράλληλα, οι συνθήκες υγιεινής, θέρμανσης, φαγητού, δυνατότητας επικοινωνίας και αξιοπρεπούς αντιμετώπισης στο ΠΡΟΚΕΚΑ της Μόριας επιδεινώνονται κάθε μέρα και είναι εντελώς ακατάλληλες για ένα άτομο που πάσχει από διαγνωσμένη κατάθλιψη και χρόνιο σοβαρό νόσημα.

Οι απάνθρωπες αυτές συνθήκες έχουν ως αποτελέσμα, όπως συνεχίζει η καταγγελία, μεγάλος αριθμός από απόπειρες αυτοκτονίας στο κέντρο κράτησης.

Συν τοις άλλοις, λόγω του σοβαρού προβλήματος Υγείας του πρόσφυγα, είναι απαραίτητη η άμεση πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα. Κάτι που δεν συμβαίνει στη Μόρια. Όπως τονίζεται στην καταγγελία, σε πρόσφατες σημειώσεις από την Συντονιστική συνάντηση της Ύπατης αρμοστείας για τους πρόσφυγες γίνεται αναφορά στην ελλειπή ιατρική φροντίδα στο ΠΡΟΚΕΚΑ . Ενώ ο Κ.Μ ζητάει να δει γιατρό διαρκώς, μόνο 3 φορές του επιτράπηκε η πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα και συνήθως με καθυστέρηση πάνω από 48 ώρες.

Οι δικαστικές αρχές έχουν ενημερωθεί για το γεγονός ότι η σωματική και ψυχική κατάσταση του Κ.Μ. χειροτερεύουν λόγω της κράτησης του και παρόλα αυτά αρνήθηκαν 2 φορές να τον απελευθερώσουν. Συγκεριμένα, όπως καταγγέλλει ο δικηγόρος του πρόσφυγα μιλώντας στο TPP, ο Κ.Μ. προσήλθε οικοιοθελώς να παραλάβει την απόρριψη της αίτησης ασύλου του (η οποία συνεχίζεται, με μεταγενέστερο αίτημα) και συνεργάστηκε απόλυτα με τις αρχές, γνωρίζοντας ότι κάτι τέτοιο θα σημαίνει και φυλάκιση του για κάποιες μέρες στη Μόρια. 

Στη συνέχεια, οι δικαστικές αρχές απέρριψαν και τις δύο αντιρρήσεις επί της κράτησης του, μολονότι υπάρχει στο νησί δομή φιλοξενίας με καθημερινή ιατρική φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη για τους πρόσφυγες, πρόθυμη να τον φιλοξενήσει μόνιμα. Όπως προσθέτει ο δικηγόρος του πρόσφυγα, η πρώτη ακύρωση των αντιρρήσεων για την κράτηση έγινε με το σκεπτικό ότι η πρόσβασή του σε ιατρική φροντίδα είναι ευθύνη της αστυνομίας.

Στη δεύτερη αντίρρηση, όταν αποδείχτηκαν οι τεράστιες καθυστερήσεις στην παροχή περίθαλψης για έναν ασθενή με σοβαρό νόσημα, οι δικαστικές αρχές αποφάσισαν ότι το διάστημα άνω των 48 ωρών ειναι εύλογος χρόνος. «Μία τέτοια δικαστική απόφαση, για έναν άνθρωπο με τόσο σοβαρή ασθένεια, που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή, είναι εξαιρετικά προβληματική» σχολιάζει ο δικηγόρος του μιλώντας στο TPP. Η τρίτη αίτηση για να αποφυλακιστεί ο Κ.Μ. εκδικάζεται αύριο, Πέμπτη.

«Ο Κ.Μ. βιώνει μια τιμωρητική κράτηση. Κάθε μέρα υποβάλλεται σε συνθήκες διαβίωσης που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο αποτελούν βασανιστήριο.» αναφέρει στην καταγγελία ο δικηγόρος του πακιστανού πρόσφυγα, ενώ η Έφη Λατσούδη, από την «Αλληλεγγύη Λέσβου» προσθέτει: «Πρόκειται για ένα ακόμα παράδειγμα όπου οι γραφειοκρατική αντιμετώπιση υπερισχύει κάθε ανθρώπινης αντιμετώπισης προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες σε ένα μεγάλο αριθμό ήδη ευάλωτων ανθρώπων»