Μιλώντας στο γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο LCI την Πέμπτη, ο Ερντογάν θέλησε να δείξει τις διαθέσεις του απέναντι στη Δύση, μια μέρα πριν συναντήσει τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Υπεραμύνθηκε των μαζικών συλλήψεων μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, τις οποίες χαρακτήρισε δικαιολογημένες, ενώ προανήγγειλε τη συνέχισή τους.

«Μιλώντας για καταστολή, κάνετε ένα λάθος. Σήμερα στη Γαλλία βρίσκεται σε ισχύ το μέτρο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, σωστά; Γιατί η Γαλλία το εφάρμοσε; Έγινε κάποια απόπειρα πραξικοπήματος; Όχι, έχουν συμβεί 5,10,15,20 τρομοκρατικές επιθέσεις, αλλά στην Τουρκία συνέβη μια απόπειρα πραξικοπήματος. Έχουμε καταδικάσει όσους ανθρώπους ήταν αναγκαίο», ανέφερε για το πογκρόμ που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση του κατά των πολιτών που θεωρεί πως ανήκουν στο δίκτυο αυτών που επιχείρησαν το πραξικόπημα.

Αναφερόμενος στους «Γκιουλενιστές» υπογράμμισε ότι οι υποστηρικτές του πραξικοπήματος βρίσκονταν σε όλους τους κυβερνητικούς θεσμούς, προσθέτοντας ότι ο αριθμός τους ήταν «παραδόξως μεγάλος». Υπενθυμίζεται ότι συνολικά 2.756 άτομα, περιλαμβανομένων στρατιωτών, δασκάλων και υπαλλήλων υπουργείων, έχουν αποπεμφθεί από τις θέσεις τους σε κρατικούς φορείς της Τουρκίας λόγω δεσμών με «τρομοκρατικές οργανώσεις», μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.