Την Παρασκευή αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών σχετικά με το ζήτημα χορήγησης ασύλου σε έναν από τους τούρκους αξιωματικούς που στις 15 Ιουλίου του 2017 κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη, μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υποβάλει αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης με την οποία χορηγήθηκε άσυλο στον αξιωματικό, ενώ η υπόθεση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από την τουρκική πλευρά. «Ακολουθώντας την πάγια θέση σε σχέση με τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς, όπως έχει επανειλημμένως και δημοσίως εκφραστεί, υποβλήθηκε σήμερα εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης αίτηση ακύρωσης κατά της χθεσινής απόφασης παροχής ασύλου της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Προσφυγών», ανέφερε προ ημερών η ανακοίνωση του Μαξίμου.


Η Ανεξάρτητη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Ασύλου αποφάσισε προ ημερών ότι σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τις διεθνείς συμβάσεις, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και άλλους διεθνείς οργανισμούς, η κατάσταση στην Άγκυρα είναι απαράδεκτη στο επίπεδο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου.


«Δεν θα εκδοθούν στην Τουρκία»

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «24/7» πως δεν υπάρχει περίπτωση έκδοσης των τούρκων στρατιωτικών «ούτε με έμμεσο τρόπο». Αναφερόμενος στην άρση ασύλου που ζητά το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για τον αξιωματικό που του δόθηκε άσυλο, είπε ότι το υπουργείο, είχε κάποιες ενστάσεις και ζήτησε να παγώσει το θέμα μέχρι να βγει απόφαση από το δικαστήριο και πρόσθεσε πως «και ο Τούρκος αξιωματικός θα έκανε το ίδιο εάν η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν του έδινε άσυλο». Τόνισε ότι εάν η Τουρκία υποβάλλει μήνυση με κατηγορίες που μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, «θα αρχίσει η διαδικασία από τα στάδιο της προανάκρισης».


«Προστατεύετε πραξικοπηματίες»

Η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να χορηγήσει άσυλο στον αξιωματικό είχε προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας, με το υπουργείο Εξωτερικών της να αναφέρει πως η Ελλάδα προστατεύει πραξικοπηματίες. Όπως τονιζόταν στην ανακοίνωση, η απόφαση αυτή έχει πολιτικά κίνητρα.

«Η Ελλάδα, που χορήγησε το δικαίωμα ασύλου σε έναν από τους οχτώ πραξικοπηματίες στο coup d'etat της 15ης Ιουλίου, για άλλη μια φορά απέδειξε ότι είναι μια χώρα που προστατεύει και εναγκαλίζεται πραξικοπηματίες με αυτή την απόφαση. Αυτή η απόφαση, που θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα, αναμφισβήτητα θα έχει αναμφίβολα επιπτώσεις στις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα και στις κοινές περιφερειακές συνέργειες».