Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα», ο Δ. Κουτσούμπας εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, κάνοντας λόγο για ανέξοδη πολιτική που σχετίζεται μς την ονομασία της χώρας.

«Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που έχει σταθερή θέση από το ‘92, δηλαδή εδώ και 25 χρόνια και βεβαίως θεωρούμε ότι αυτή η εμμονή στην ονοματολογία ήταν και είναι αδιέξοδη πολιτική. Εμείς θεωρούμε και υποστηρίζουμε με συνέπεια ότι το πρόβλημα δεν λύνεται ούτε με την ονοματοδοσία των Σκοπίων, γιατί το πραγματικό πρόβλημα βρίσκεται στην υποδαύλιση εθνικιστικής έξαρσης, στους αλυτρωτισμούς, σε διεκδικήσεις εδαφών, σε αλλαγές συνόρων -που βέβαια ποτέ δεν γίνονται αναίμακτα, πάντα την πληρώνουν οι λαοί- και φυσικά αξιοποιούνται υπαρκτά κι ανύπαρκτα μειονοτικά προβλήματα για να υπάρχει το γνωστό “διαίρει και βασίλευε” ισχυρών ιμπεριαλιστικών κρατών και στα Βαλκάνια και αλλού. Και βέβαια όλες αυτές οι αντιθέσεις και ανταγωνισμοί, πάντα εκφράζονται με σφοδρότητα και οξύτητα και θα υπάρχουν όσο δεν λύνεται το ουσιαστικό πρόβλημα.

Εμείς έχουμε πει ότι για την ονομασία, αφ’ ης στιγμής διεξάγεται διαπραγμάτευση για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης, κάθε λύση στην οποία περιλαμβάνεται το όνομα Μακεδονία ή όποιο παράγωγό του τέλος πάντων, θα πρέπει ρητά να ορίζεται μόνο ως γεωγραφικός προσδιορισμός, ώστε να μη δίνεται αφορμή να ανακινούνται διεκδικήσεις. Επίσης δεν συμφωνούμε να υπάρχουν πολλές ονομασίες για διαφορετικές χρήσεις, γιατί κάτι τέτοιο αφήνει περιθώρια αλυτρωτικής προπαγάνδας. Πρέπει να υπάρχει μια κοινά αποδεκτή ονομασία».

Ερωτηθείς για την υπόθεση των τούρκων στρατιωτικών και τις πιέσεις του καθεστώτος Ερντογάν για την έκδοση τους, ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να λάβει μέρος στο παιχνίδι των πολιτικών αντιθέσεων  στην Τουρκία και έχει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τα όσα ορίζει ο νόμος.

Αν το ζητήσει η Τουρκία και με βάση ποια αδικήματα; Γιατί αλλοδαπός που έχει τελέσει αδικήματα στην αλλοδαπή, ο ποινικός κώδικας προσδιορίζει συγκεκριμένα: Το εμπόριο ναρκωτικών, διάφορες τέτοιες πράξεις που δεν εμπίπτουν στη συγκεκριμένη περίπτωση των οκτώ και βεβαίως υπάρχει φυσικά το θέμα της τρομοκρατίας, αν αυτό εννοεί ο κ. Κοντονής. Πρέπει να διευκρινίσει η ελληνική κυβέρνηση τι εννοεί, όπως και πρέπει να διευκρινίσει και η τουρκική κυβέρνηση τι θέλει, εφόσον το εξαρτά ο κ. Κοντονής από τον κ. Ερντογάν και με ποια αδικήματα θα δικαστούν στην Ελλάδα. Αλλά εν πάση περιπτώσει δεν θέλουμε ως ΚΚΕ να μπούμε σ’ αυτή τη συζήτηση, διότι εδώ δεν εξετάζεις αν συμφωνείς με τις ιδεολογικές, πολιτικές απόψεις με τις πράξεις των συγκεκριμένων.

Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι και μ’ αυτά που πρεσβεύουν και μ’ αυτά που κάνουν και οι συγκεκριμένοι 8 στρατιωτικοί στην Τουρκία, όπως είμαστε αντίθετοι και με τους αντιπάλους τους, με τον κ. Ερντογάν και με τους υπόλοιπους. Εδώ όμως εξετάζεις αν υπάρχει κάποια δυνατότητα για κάποιους ανθρώπους, που ήρθαν στη χώρα σου και σου ζητούν προστασία και άσυλο, έστω σ’ αυτά τα πλαίσια που υπάρχουν στο τουρκικό καθεστώς ή σε οποιοδήποτε κράτος, μιας δίκαιης μεταχείρισης εάν τους στείλεις πίσω στο κράτος τους».