«Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ» δήλωσε από μεριάς του ο Εμανουέλ Μακρόν τονίζοντας στον Ταγίπ Ερντογάν πως  οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας, ενώ διατύπωσε την ανησυχία του για την τύχη των φυλακισμένων σπουδαστών, εκπαιδευτικών και δημοσιογράφων στην Τουρκία.
 
«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία, αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε.
 
Ωστόσο ο Ερντογάν απάντησε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ. «Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» είπε χαρακτηριστικά.
 
«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν ‘’κηπουρούς’’ που τους στηρίζουν», σημείωσε ο Ερντογάν. «Αυτοί οι ‘κηπουροί’ είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» προσέθεσε.
 

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής»
 

Σε ρήξη ήρθε ο τούρκος ηγέτης με έναν δημοσιογράφο του γαλλικού τηλεοπτικού δικτύου France 2, ο οποίος τον ρώτησε για την πώλησε όπλων στη Συρία τον Ιανουάριο του 2014. 
 
Ο τούρκος ηγέτης στην ερώτηση αντέδρασε ρωτώντας «δεν καταλαβαίνω το πρόβλημά σας; Ποιος έστειλε όπλα στη Συρία;» Όταν ο δημοσιογράφος απάντησε πως το 2014 είχαν βρεθεί στα σύνορα φορτηγά της υπηρεσίας ΜΙΤ που μετέφεραν όπλα ο Ερντογάν αντέδρασε λέγοντας «μιλάτε σαν γκιουλενιστής». «Μιλώ σα δημοσιογράφος» ήταν η απάντηση που πήρε.
 
«Σας το λέω επειδή αυτοί που το έκαναν είναι γκιουλενιστές και αυτοί τη στιγμή είναι στη φυλακή. Οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς όπλων με φορτηγά. Μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί, όμως, δεν ρωτάτε για τα όπλα που έφερε η Αμερική στη Συρία; Εάν ρωτάτε για το ζήτημα, γιατί δεν στέκεστε σε αυτό; Γράψτε τα. Μην μιλάτε με επιχειρήματα άλλων και μην θέλετε να τα πιστέψουν ορισμένοι. Επίσης, παρακαλώ μην μιλάτε εκ μέρους των γκιουλενιστών» έσπευσε να απαντήσει ο Ερντογάν.