Στις 10.30 τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, με κύριο αντικείμενο το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που αναμένεται να κατατεθεί την Τρίτη στη Βουλή. 
 
Στην ατζέντα της συνεδρίασης θα βρεθούν η αξιολόγηση του προγράμματος και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης, ωστόσο στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν οι τελευταίες αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που η κυβέρνηση στοχεύει να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου, καθώς ακολουθεί το Eurogroup στις 22 του μήνα, που θεωρείται ορόσημο για την πορεία της τρίτης αξιολόγησης.
 
Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την Τρίτη και να συζητηθεί στις αρμόδιες επιτροπές Τετάρτη και Πέμπτη, ενώ από την Παρασκευή θα ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί το βράδυ της 15ης Ιανουαρίου.

«Αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει στη Βουλή προς ψήφιση για την εφαρμογή όλων των μέτρων που πρέπει να ολοκληρωθούν  στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης. Νέες πολιτικές πρέπει να ψηφιστούν μέχρι τις 17 Ιανουαρίου προκειμένου οι ελεγκτές του προγράμματος να παρουσιάσουν την έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας στο Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου, που στη συνέχεια θα εγκρίνει την εκταμίευση της επόμενης δόσης» γράφει το Bloomberg, επισημαίνοντας δέκα κρίσιμης σημασίας στοιχεία στο «ημερολόγιο» της Ελλάδας πριν την λήξη του τρέχοντος προγράμματος.
 

Το πολυνομοσχέδιο καλύπτει ευρύ φάσμα θεμάτων και περιλαμβάνει περισσότερα από 70 προαπαιτούμενα.
Μεταξύ των θεμάτων που περιλαμβάνει: η ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών εισαγγελέων, θέματα του υπουργείου Παιδείας, αλλαγές στην ενέργεια και τη ΔΕΗ, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των οικογενειακών επιδομάτων, ο νέος τρόπος φέρνει σημαντική μείωση στο εισόδημα των τριτέκνων και των πολυτέκνων.
 

Ξεσηκωμός κατά των αντεργατικών μέτρων

Επίσης περιλαμβάνει αντεργατική ρύθμιση που αφορά την προκήρυξη απεργιών και έχει προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών ενώσεων.Υπενθυμίζεται ότι η διάταξη είχε κατατεθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και αποσύρθηκε μετά από έντονες αντιδράσεις. 
 
Μάλιστα, Σωματεία εργαζομένων έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όταν η κυβέρνηση καταθέσει το νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται οι διατάξεις για την απεργία.
 
Η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου, ενώ το Συνδικάτο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) αποφάσισε να προκηρύξει απεργία τη μέρα που θα κατατεθεί το νομοσχέδιο, υπογραμμίζοντας πως« η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνουν στα μουλωχτά το νομοσχέδιο με τα αντεργατικά μέτρα που έχουν ήδη συμφωνήσει».
 
Μετά την ψήφισή του νομοσχεδίου αναμένεται να ακολουθήσουν σταδιακά οι υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύουν τα ψηφισμένα μέτρα. Και εάν όλα κυλήσουν  σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης το Eurogroup θα εγκρίνει την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης και την εκταμίευση μίας ακόμη δόσης, που εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στα 8 δισ. Για την εκταμίευση απαιτείται η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), η οποία αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο.