«Το 2018 είμαι βέβαιος ότι θα είναι για όλους μια χρονιά-ορόσημο, μια χρονιά-σταθμός», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισηγητική ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας, ενώ αναγνώρισε ότι η συγκεκριμένη χρονιά θα είναι γεμάτη προκλήσεις αναφέροντας ότι θα αποτελέσει «έτος δικαίωσης για τον ελληνικό λαό» καθώς όπως είπε μπήκε με καλούς οιωνούς κυρίως στην οικονομία.

«Επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν πολλά κοινωνικά στρώματα στη φτώχεια»

Σχετικά με την πορεία της γ’ αξιολόγησης ξεκαθάρισε ότι η χώρα μπαίνει τώρα στην τελική φάση και όπως είπε «δεχθήκαμε ένα πρόγραμμα που δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα». Αναγνώρισε ακόμη ότι «επιβλήθηκαν προγράμματα που βύθισαν την ελληνική οικονομία στην ύφεση και πολλά κοινωνικά στρώματα στην φτώχεια»
 
Οσον αφορά μάλιστα στην πορεία των διαπραγματεύσεων ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι  «το 2015 προσπαθήσαμε να αντιστρέψουμε τη φορά των πολιτικών πραγμάτων στην Ελλάδα, δεν καταφέραμε όσα θα θέλαμε αλλά το πρόγραμμά μας δεν μπορεί να συγκριθεί με τα δύο προηγούμενα προγράμματα». «Η γ' αξιολόγηση κλείνει χωρίς ούτε ένα ευρώ νέα δημοσιονομικά μέτρα », είπε ακόμη σημειώνοντας ότι δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο.
 
Παράλληλα, έγινε ιδιαίτερη αναφορά στην πορεία των ελληνικών ομολόγων και εκτίμησε ότι η χώρα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξής. «Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία που φανερώνει πως η επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, όταν και λήγει η δανειακή σύμβαση, δεν θα είναι κάτι που είναι απλά μια ρητορική», είπε.


Ορόσημο ο Αύγουστος του 2018

 
«Αλλά», τόνισε, «είναι κάτι που μπορεί να συμβεί, όλες οι ενδείξεις αυτό φανερώνουν, και αυτός είναι ένας πολύ σημαντικός στόχος τον Αύγουστο να μπει ένα οριστικό τέλος στα προγράμματα, στη συνθήκη της επιτροπείας στην οποία η χώρα μας μπήκε τον Μάιο του 2010».Πρόσθεσε ότι «σήμερα τα μεγέθη είναι τέτοια που μας γυρνάνε σε χρόνια πολύ πριν από το 2010».
 
Αφού αναφέρθηκε στα οικονομικά μεγέθη, ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανίστηκε αισιόδοξος και για την πορεία των κοινωνικών δεικτών.Παρέπεμψε στο ζήτημα της ανεργίας που, όπως υποστήριξε, «μειώνεται σταθερά τα τελευταία δυόμιση χρόνια», και στη μάχη στον τομέα της υποδηλωμένης και αδήλωτης εργασίας, με μείωση του ποσοστού από το 19% στο 13%, αλλά και στις «μεγάλες τομές και στον τομέα της καταπολέμησης της γραφειοκρατίας, την πάταξη της διαφθοράς αλλά κυρίως την οικοδόμηση ενός νέου κοινωνικού κράτους» και σημείωσε ότι «είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που γίνεται εμφανής η διαιρετική γραμμή που μας διαχωρίζει από τις δυνάμεις του παλιού πολιτικού συστήματος».

 
«Το 2018 θα είναι μια χρονιά επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των δικών μας πολιτικών αντιλήψεων και πρωτοβουλιών, μια χρονιά όπου θα μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη πιο σαφές το δικό μας ταξικό πρόσημο και τον δικό μας πολιτικό προσανατολισμό», είπε ακόμη.
 
Τόνισε παράλληλα, ότι αυτό είναι και το κλειδί για την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, «την ενίσχυση μιας μεγάλης κοινωνικής συμμαχίας με τα στρώματα που θέλουμε προνομιακά να εκφράζουμε και να εκπροσωπούμε» και υπογράμμισε ότι «αυτή η ομολογημένη μεροληψία» δεν οδηγεί σε μια νέα διαίρεση, αλλά ενώνει όλους τους πολίτες, όλες τις κοινωνικές δυνάμεις σε έναν ενιαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό, γιατί δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς μείωση των ανισοτήτων.
 
«Να έχουμε στο μυαλό μας ότι έχουμε μπροστά μας να ολοκληρώσουμε και τις μεγάλες θεσμικές αλλαγές σε Υγεία, Παιδεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση», επισήμανε τέλος, ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι «το 2018 θα ανοίξουν οι ορίζοντες για μια μεγάλη πολιτική νίκη το 2019»
 
«Ο δρόμος είναι μπροστά μας, η κοινωνία μας παρακολουθεί, οι πολίτες έχουν υψηλές προσδοκίες και είμαι βέβαιος ότι δεν θα τους διαψεύσουμε» είπε κλείνοντας την εισήγησή του.