Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο υπουργός έκανε λόγο για «ανάγκη ορισμένων κομμάτων της αντιπολίτευσης και συγγενών ΜΜΕ να δημιουργήσουν εκ του μηδενός ένα ζήτημα», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο η Υπουργική Απόφαση ενθαρρύνει γενικά τη διοργάνωση εκπαιδευτικών εκδρομών εντός της χώρας «σε περιοχές με ιστορικό, αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και φυσικό κάλλος». Ωστόσο ο Γαβρόγλου τονίζει πως δεν απαγορεύεται η πραγματοποίηση των πενθήμερων εκδρομών της Γ’ τάξης του Λυκείου στο εξωτερικό.
 
Συμπληρώνει επίσης πως σκοπός είναι να περιοριστούν οι εκδρομές στο εξωτερικό οι οποίες έχουν υψηλό κόστος και χαμηλό εκπαιδευτικό αποτέλεσμα εξηγώντας πως «η εκπαίδευση είναι για να μειώνει τις ανισότητες και όχι να τις διευρύνει».
 

«Δε θα αυξηθούν οι ώρες εργασίας των εκπαιδευτικών» 
 

Κατηγορηματικός εμφανίστηκε ο υπουργός όταν ρωτήθηκε για το εάν θα πρέπει να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών στα σχολεία ή ακόμα και στα πανεπιστήμια απαντώντας «προφανώς όχι».
 
«Οι εκπαιδευτικοί μας δουλεύουν κατά μέσο όρο όσο περίπου και οι εκπαιδευτικοί στις άλλες χώρες του ΟΑΣΑ. Αντιθέτως, πρέπει να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και να δοθούν στους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων δυνατότητες μετεκπαίδευσης και αδειών ώστε να ανανεώνονται ερευνητικά και εκπαιδευτικά» εξήγησε.
 
Όσον αφορά τις μετεγγραφές είπε ότι «θα νομοθετήσουμε τη δυνατότητα όλα τα αδέλφια να σπουδάζουν στην ίδια πόλη, εκτός από παιδιά οικογενειών με πολύ υψηλό εισόδημα» ενώ απέφυγε να σχολιάσει για το εξεταστικό σύστημα.