Δύο φοιτητές στη Λάρισα οι οποίοι εργάζονταν στον χώρο εστίασης απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν  στον εργοδότη τους το δώρο Χριστουγέννων, ενώ κατήγγειλαν το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας.
 
Το περιστατικό σχολίασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λάρισας Τάσος Τσιαπλές ο οποίος έκανε λόγο για μια «συνηθισμένη πρακτική». «Υπάρχει εταιρία σεκιούριτι στη Λάρισα που έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άνθρωπο να βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στο ATM για να παίρνει το δώρο πίσω με την ανάληψή του!» αναφέρει ο Τ. Τσιαπλές. 
 
«Οι καταγγελίες στο ΕΚΝΛ είναι δεκάδες, δυστυχώς όμως γίνονται αφού οι υπάλληλοι που το έχουν υποστεί έχουν χάσει τη δουλειά τους και έρχονται σε μας λέγοντάς μας ότι οι πρώην εργοδότες τους τούς χρωστούν χρήματα. Επίσης, αυτό που κάνουν αρκετοί εργοδότες στο εμπόριο, την εστίαση, τη βιομηχανία είναι να φαίνεται πως καταβάλλουν πχ 700 ευρώ μισθό και να ζητούν και να παίρνουν πίσω από τον εργαζόμενο τα 200 ευρώ. Όσο για το ωράριο, τις υπερωρίες και τις Αργίες
δεν τηρείται τίποτα» προσθέτει.
 
Παρόμοια περιστατικά έχουν σημειωθεί και στη Ζάκυνθο και την Κρήτη όπως γνωστοποίησαν αντίστοιχα Εργατικά Κέντρα.
 
«Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων, το οποίο και πρέπει να καταβληθεί το αργότερο έως την 21 Δεκεμβρίου.
 
Δεν επιτρέπεται και είναι άκυρη κάθε αντίθετη ρητή ή σιωπηρή συμφωνία, καθώς και η παραίτηση του εργαζόμενου από την αξίωση καταβολής του.
Συνεπώς δεν υποχρεούται κανείς να επιστρέψει τα χρήματα που καταβλήθηκαν για δώρο Χριστουγέννων και καλούμε τους εργαζόμενους, όπου συμβαίνει, να το καταγγέλλουν στο οικείο σωματείο τους» αναφέρει σε καταγγελία του το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου.
 
Σύμφωνα με το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου υπάρχουν καταγγελίες από εργαζόμενους για επιχειρηματίες που τους ζητούν πίσω το δώρο των Χριστουγέννων που τους κατέθεσαν στην τράπεζα. 
 
«Έφτασα στο σημείο να απειλήσω πως θα απευθυνθώ στην ασφάλεια προκειμένου να δώσει στους εργαζομένους προσημειωμένα χαρτονομίσματα που μόλις τα λάβουν οι εργοδότες θα συλληφθούν. Αυτό έχει γίνει στο παρελθόν στα Χανιά. Μετά την παρέμβασή μου φαίνεται ότι φοβήθηκαν οι εργοδότες και σταμάτησαν να ζητούν την επιστροφή του δώρου» τόνισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς, στο cretapost.gr .