Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς τόνισε την ανάγκη διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας των Σκοπίων, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτές τις σχέσεις ως «απαραίτητο συστατικό της αξιολόγησης» για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην ΕΕ.
 
Στις δηλώσεις του Γιουνκέρ μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζοράν Ζάεφ αναφέρθηκε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπενθυμίζοντας ότι ο «Πρόεδρος (σ.σ. Γιουνκέρ) είχε επισημάνει τότε ότι είναι σημαντική η διατήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας των Σκοπίων, ως απαραίτητο συστατικό της αξιολόγησής της για την ένταξη στην ΕΕ».
 
Ο Μ. Σχοινάς εξήγησε ότι και «η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών αποτελεί κριτήριο για την όλη διαδικασία». «Η Κομισιόν καλωσορίζει τις τρέχουσες επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, υπενθυμίζει την υπογραφή της συνθήκης φιλίας Σκοπίων – Σόφιας και υπενθυμίζει ότι παρακολουθεί την κατάσταση στενά, δεδομένης της δημοσιοποίησης του “πακέτου για τη διεύρυνση” την άνοιξη», είπε.
 
Γενικότερα σε ό,τι αφορά στη διαδικασία διεύρυνσης και τις προσπάθειες της Βουλγαρικής Προεδρίας (με τη σχετική Σύνοδο στις 17 Μάη), ο Μ. Σχοινάς ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία παραμένει πάντα αναλογική της προόδου των υποψηφίων (merit based).