Την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, και μία ημέρα πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο διαγωνισμό, προσδιόρισε ο πρόεδρος του ΣτΕ, Νικόλαος Σακελλαρίου, για να συζητηθούν σε σχηματισμό Ολομέλειας οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαδικασίας χορήγησης των επτά δημοπρατούμενων τηλεοπτικών αδειών, με τιμή εκκίνησης η οποία έχει καθοριστεί στα 35 εκατ. ευρώ για την κάθε μία άδεια.
 
Σημειώνεται πως στο ΣτΕ έχουν καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων οι τηλεοπτικοί σταθμοί ANT1, Άλφα, ΣΚΑΪ και Σταρ και ζητούν να «παγώσει» η υπ' αριθμ. 1/2017 προκήρυξη του διαγωνισμού, όπως και δύο αποφάσεις του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκου Παππά, που αφορούν τις δημοπρατούμενες άδειες παρόχων επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευροεκπομπής ελεύθερης λήψης, εθνικής εμβέλειας και ενημερωτικού προγράμματος.
 
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου, οι νομικοί εκπρόσωποι των καναλιών κάνουν λόγο για αντισυνταγματικότητα του όλου νομικού πλαισίου χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών και σύγκρουσή του με την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία.
 
Ο Ν. Σακελλαρίου έφερε τις αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τεσσάρων τηλεοπτικών σταθμών στην Ολομέλεια του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου και όρισε εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο. Οι αιτήσεις θα συζητηθούν την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, στις 10:30, στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας κεκλεισμένων των θυρών.

Την Πέμπτη στο ΕΣΡ – «Νάρκη» στο Mega

 
Μία ημέρα μετά από τη συνεδρίαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, οι ενδιαφερόμενοι αναμένεται να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο ΕΣΡ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψήφιοι λαμβάνουν θέσεις μάχης με σκοπό να μειώσουν το αντίτιμο για τις τηλεοπτικές άδειες.
 
Σύμφωνα με δημοσίευμα των Τυπολογιών, ο ΑΝΤ1, ο Alpha, o ΣΚΑΪ, το Star, το Epsilon του Ιβάν Σαββίδη, ο Φ. Βρυώνης και μια -μάλλον υπό σύσταση- κυπριακή εταιρεία (για λογαριασμό του Mega) θα υποβάλουν αίτηση στο ΕΣΡ για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό. Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι είναι τελικά επτά (όσες και οι άδειες), τότε δεν θα υπάρξει δημοπρασία και οι δεκαετείς άδειες θα δοθούν σε όσους προσφέρουν 35 εκατ. ευρώ, που είναι η τιμή της καθεμιάς, πληρωτέα στα 10 χρόνια, που είναι το όριο παραχώρησής τους.
 
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, οι καναλάρχες εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να θέσουν εκτός μάχης τον όγδωο διεκδικητή, το Mega, με τον ΣΚΑΪ και τον ANT1 να εξετάζουν προσφυγή στο άρθρο 106Β του Πτωχευτικού Κώδικα, ύστερα από την υπόδειξη της Grant Thornton, για λογαριασμό των τραπεζών, ώστε να εξυγιανθεί η Τηλέτυπος.
 
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως με δεδομένη την απαγόρευση συμμετοχής εταιρειών υπό εκκαθάριση στην αδειοδοτική διαδικασία, είναι σαν να στέλνουν τo Mega ως «πρόβατο επί σφαγή» στους ανταγωνιστές τους. Μάλιστα, αναφέρεται πως εάν καταθέσει τρίτη εταιρεία για λογαριασμό της Τηλέτυπος αίτηση για άδεια και τη λάβει, η συνέχεια θα είναι η απορρόφηση της, υπό εκκαθάριση, τηλεοπτικής εταιρείας του Mega.