Μιλώντας στην τηλεόραση του ANT1, ο Ν. Κοτζιάς υπογράμμισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να θέσει σε δημοψήφισμα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς «υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση» που μπορεί να αποφασίσει. Αναφερόμενος στο αν τελικά θα επικρατήσει η θέση τους για συνθέτη ονομασία με γεωγραφική προέλευση για ενιαία χρήση, εκτίμησε πως η πρόταση θα περάσει από τη Βουλή με πλειοψηφία.

Ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε εμμέσως πως η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα βρεθεί στριμωγμένη αν δεν βρεθεί λύση, καθώς σε αυτή την περίπτωση δεν θα μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ. Σχετικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για την ονομασία, τόνισε πως το κόστος για αυτούς θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την τοποθέτηση του στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, ο Ν. Κοτζιάς δήλωσε ότι η κυβέρνηση σε αντίθεση με τους προκατόχους της «είναι τολμηρή και σοβαρή και αυτό το αποδεικνύει καθώς έχει το θάρρος να προχωρήσει με συνέπεια στην επίλυση προβλημάτων». Άφησε αιχμές κατά της ΝΔ που «δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει».


Άμεση ένταξη σε ΝΑΤΟ και η ΕΕ θέλει η ΠΓΔΜ

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να βάλει κόκκινες γραμμές στο θέμα της ονομασίας, καθώς προέχει η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, υπογράμμισε πως η ΠΓΔΜ κατεβαίνει χωρίς κόκκινες γραμμές στη διαπραγμάτευση και επιζητεί να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό, καθώς η χώρα του περιμένει πολλά χρόνια να περάσει τις πύλες της Ευρώπης και κάθε εμπειρία είναι επιθυμητή, ιδιαίτερα όταν προέρχεται από τη γείτονα φίλη Ελλάδα. «Όλες οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, που έχει αποκτήσει είναι καλοδεχούμενες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έκανε λόγο για μετατροπή της χώρας του σύγχρονο, οικονομικά σταθερό, κοινωνικά υπεύθυνο κράτος που πιστεύει στα στάνταρ της ΕΕ και είναι έτοιμο να αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις του παρελθόντος. «Είναι καιρός να επιδείξουμε ένα νέο πρόσωπο στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, αφήνοντας πίσω μας επιφυλάξεις και τις ιστορικές προκαταλήψεις για το τι είναι καλό για τους λαούς τους και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Ικανοποιημένη η Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων και Διεύρυνσης, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, υπογράμμισε πως υπάρχει ικανοποίηση των Ευρωπαίων για τις μέχρι τώρα συζητήσεις ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ και επισήμανε πως είναι κομβικής σημασίας να βρεθεί μια κοινή λύση  για την ονομασία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

«Καλωσορίζουμε τα βήματα προόδου που έχουν γίνει και συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις», δήλωσε η εκπρόσωπος της Κομισιόν και πρόσθεσε ότι η Κομισιόν αναμένεται να δώσει τον Απρίλιο του 2018 στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση προόδου για τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΠΓΔΜ.