Περισσότεροι από 15.000 πολίτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικά όπλα το 2017, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται κατά 42% μέσα σε μόλις έναν χρόνο, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύει ο Guardian.
 
Η άνοδος, που προήλθε εν πολλοίς από αεροπορικές επιδρομής που σκότωσαν περίπου τους διπλάσιους άμαχους μέσα στο 2017 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, συνέπεσε με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανάκτηση των προπυργίων του «Ισλαμικού Κράτους» στη Μοσούλη του Ιράκ και τη Ράκκα της Συρίας.
 
Η παγκόσμια έρευνα, που καταρτίζεται από την Δράση για την Ένοπλη Βία (Action on Armed Violence), μία οργάνωση που καταγράφει την βλάβη που προκαλούν στους πολίτες τα εκρηκτικά όπλα, διαπιστώνει ότι ο αριθμός των θανάτων πολιτών από τέτοια όπλα εκτοξεύτηκε κατά 82% μέσα σε έναν χρόνο, από 4.902 το 2016, σε 8.932 το 2017.
 
«Μία από τις προκλήσεις που προέκυψαν από τις στρατιωτικές μας επιχειρήσεις κατά του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, είναι η έλλειψη σαφήνειας όσον αφορά τα νομικά κριτήρια με τα οποία το υπουργείο Άμυνας θεωρεί κάποιον μαχητή του ISIS» δηλώνει στον Guardian ο Κλάιβ Λιούις, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής του βρετανικού κοινοβουλίου για τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ κάλεσε το υπουργείο Άμυνας να επιβεβαιώσει στο κοινό τη δέσμευσή του να μειώσει τα πλήγματα σε πολίτες.
 
«Η ουσιαστική διάκριση μεταξύ εκείνων που συμμετέχουν άμεσα σε εχθροπραξίες και εκείνων που δεν συμμετέχουν, αποτελεί προϋπόθεση για τη διάκριση μεταξύ νόμιμων και πολιτικών στόχων» συμπληρώνει ο Λιούις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airways, που παρακολουθεί τους θανάτους στο Ιράκ κααι τη Συρία, ο εκτιμώμενος αριθμός ενδεχόμενων θανάτων πολιτών  από στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και τη Συρία κατά την περσινή χρονιά, κινήθηκε μεταξύ 11.000 έως και 18.000 πολίτες. Όπως σημειώνεται, αναφορά του Associated Press κατά τον περασμένο Δεκέμβριο εκτιμά τους θανάτους πολιτών στη Μοσούλη σε 9.000.
 
«Στην προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας, οι δυνάμεις χρησιμοποιούν όπλα κατά ομάδων που θεωρούν απειλή, και κατά τον τρόπο αυτόν, σκοτώνουν έναν τρομερό αριθμό πολιτών» υπογραμμίζει ο Ίαν Όβερτον, εκτελεστικός διευθυντής της Δράσης για την Ένοπλη Βία. «Το γεγονός αυτό εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τους ισχυρισμούς της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι σκοτώνοντας πολίτες κατά τις επιχειρήσεις του» συμπληρώνει ο Όβερτον, χαρακτηρίζοντας «πολύ άσχημο και αιματηρό» το προηγούμενο έτος.
 
Υπογραμμίζεται πως, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι πολίτες που έχασαν τη ζωή τους από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς ξεπέρασαν τους 3.800 κατά το 2017, σχεδόν όσοι και το προηγούμενο έτος. «Πρόκειται για πόλεμο, γι' αυτό βλέπουμε τρελούς αριθμούς» υπογραμμίζει ο Κρις Γουντς της Airways.
 
«Ακόμη και οι αριθμοί των συνασπισμών (σ.σ. κατά του ISIS) δείχνουν ότι περισσότεροι πολίτες σκοτώθηκαν το 2017, από όσους το 2014, το 2015 και το 2016 μαζί» συμπληρώνει ο Γουντς.