Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, έκανε λόγο για «θράσος» της κυβέρνησης να ισχυρίζεται ότι η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει χωρίς νέα μέτρα, καθώς εντός του 2018 θα απαιτηθούν νέες θυσίες των πολιτών. «Το 2018 ήρθε με σχεδον 2 δισ. επιπλέον μέτρα, μειώσεις συντάξεων, νέες περικοπές ΕΚΑΣ και επιδόματος θέρμανσης και με επέκταση πλειστηριασμών 1ης κατοικίας από αυτούς που έλεγαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”».

Δήλωσε ότι το «φύλλο πορείας» της χώρας «είναι γραμμένο και ψηφισμένο και προκαλεί θλίψη και ντροπή», ενώ χαρακτήρισε ανυπόστατη τη θέση του πρωθυπουργού για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια. «Την 1η Ιανουαρίου του 2019, οι συντάξεις κόβονται άλλο ένα 18%. Την 1η Ιανουαρίου του 2020 μειώνεται και το αφορολόγητο. Αυτή είναι η περίφημη “καθαρή έξοδος”».

«Να μην είμαστε όμηροι μιας μειοψηφίας»

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «τεράστια ζημιά στην πατρίδα» από τον Α. Τσίπρα που κλείνει τρία χρόνια στην κυβέρνηση και στάθηκε στην «πρωτοφανή» την πίεση που ασκείται στη Δικαιοσύνη. Υποστήριξε ότι «το κράτος αποτελεί εργαλείο αυταρχισμού» και «δεν λειτουργεί πλέον ως αρωγός του ανυπεράσπιστου απέναντι στην ανομία και την καταστροφή πολίτη».

Τέλος, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να φύγει άμεσα, καθώς η χώρα ζει πρωτοφανείς καταστάσεις για τη μεταπολιτευτική περίοδο. «Ζούμε μια περίοδο χωρίς προηγούμενο στην ιστορία της Ελλάδας, από το 1974 και μετά. Πρέπει να φύγουν και θα φύγουν και γι' αυτό ο κ. Τσίπρας δίνει συνέχεια τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία. Είναι απίστευτη η είδηση ότι τα χρέη των Ελλήνων ξεπέρασαν τα 100 δισ. ευρώ. Πόσο ακόμη θα πληρώνουν οι Έλληνες τον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο;. Η χώρα δεν μπορεί να είναι όμηρος μίας μειοψηφίας».

«Αστεία η θέση Καμμένου» για ΠΓΔΜ

Μιλώντας στη συνεδρίαση των τομεαρχών του κόμματος της ΝΔ, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για την ονομασία της ΠΓΔΜ είναι αστεία και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κρατηθεί στην υπουργική καρέκλα. «Ο ΥΠΕΞ λέει ότι ο κ. Καμμένος εννοούσε ότι δεν δέχεται τον όρο 'Μακεδονία' μόνο στα ελληνικά. Λες και μπορούμε να επιβάλουμε στις ξένες χώρες να μιλήσουν στη γλώσσα μας. Αστεία πράγματα για τόσο σοβαρή υπόθεση».

Υπογράμμισε ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για να χειριστεί ένα τόσο σοβαρό θέμα. Σχετικά με τη στάση του κόμματος του, επισήμανε πως «η χώρα έχει εθνική γραμμή, όπως αυτή χαράχθηκε το 2008 στο Βουκουρέστι από την κυβέρνηση Καραμανλή. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Νέας Δημοκρατίας. Το ελάχιστο που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση είναι να προασπίσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου στο σύνολο του». (σ.σ. η ΝΔ ζητά τη σύνθετη ονομασία, την αποκήρυξη όλων των αιτημάτων που παραπέμπουν σε αλυτρωτισμό και το απαραβίαστο των συνόρων έναντι όλων – erga omnes).