Στη Ρώμη μεταβαίνει την Τετάρτη ο Α. Τσίπρας για την τέταρτη Σύνοδο των Μεσογειακών/Νότιων Χωρών. Στη σύνοδο θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόσεφ Μουσκάτ και ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της ΕΕ που συμμετέχουν σε αυτό το σχήμα αναμένεται να πάρουν μέρος σε μια σύντομη αρχική συνάντηση στις 19:00 (τοπική ώρα· 20:00 ώρα Ελλάδας), την οποία θα ακολουθήσουν μια κοινή συνέντευξη Τύπου κι ένα δείπνο εργασίας.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κύριος στόχος των επτά ηγετών είναι η δημιουργία μιας νέας δυναμικής για την κοινωνική Ευρώπη. Οι ηγέτες των μεσογειακών χωρών της Ένωσης επεξεργάζονται διακήρυξη για μια πιο κυρίαρχη, πιο κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη.

Παράλληλα, στην αιώνια πόλη πρόκειται να τονιστεί η ανάγκη για αναθεώρηση της Ευρωζώνης, με κοινό προϋπολογισμό, με κατεύθυνση πιο φιλική για την ανάπτυξη και δημοκρατική,, ενώ θα ζητήσουν την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τη βοήθεια που πρέπει να δοθεί στις χώρες υποδοχής πρώτης γραμμής.

 
Πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι, στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης, Παλάτσο Κίτζι.
 
To πρόγραμμα του Α. Τσίπρα έχει ως εξής:
 
16.00 Διμερής συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Πάολο Τζεντιλόνι.
 
19.00-19.45 Συνάντηση των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων που μετέχουν στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.
 
19.50-20.00 Οικογενειακή φωτογραφία
 
20.00-20.30 Κοινές δηλώσεις στον Τύπο
 
20.30-22.00 Δείπνο εργασίας