Η Ευρώπη χρειάζεται μια ενιαία προσέγγιση σε ό,τι αφορά την προστασία των στρατηγικών περιουσιακών της στοιχείων απέναντι σε εξαγορές από ξένες εταιρίες, εάν θέλει να τη σέβεται η Κίνα, δήλωσε την Τετάρτη ο Γάλλος πρόεδρος. «Η Ευρώπη έχει συχνά εμφανιστεί διχασμένη για την Κίνα», δήλωσε ο Μακρόν στη γαλλική κοινότητα στο Πεκίνο. «Και η Κίνα δεν θα σεβαστεί μια ήπειρο, μια δύναμη, όταν κάποια κράτη-μέλη αφήνουν την πόρτα τους ανοικτή χωρίς περιορισμούς».
 
«Η Κίνα, που είναι μια μεγάλη δύναμη, δεν σέβεται μια χώρα που πουλά τις βασικές της υποδομές στον μειοδότη», δήλωσε ο Μακρόν, συμπληρώνοντας πως η ΕΕ ελπίζει ότι οι διαπραγματεύσεις της για ένα επενδυτικό σύμφωνο με την Κίνα θα φθάσουν σε «καθοριστικό επίπεδο» φέτος, ενώ κάλεσε το Πεκίνο να τηρήσει τη δέσμευσή του να ανοίξει την οικονομία του στον υπόλοιπο κόσμο.
 

Γαλλικό άνοιγμα στην Κίνα

 
Εξάλλου, ο πρόεδρος Μακρόν προσφέρθηκε την Τρίτη να καταστήσει τη Γαλλία πιο ανοικτή στις κινεζικές επενδύσεις με αντάλλαγμα μεγαλύτερη πρόσβαση στην ανθηρή αγορά της Κίνας, προειδοποιώντας κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο Πεκίνο ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ανισορροπίες θα οδηγήσουν σε προστατευτισμό.
 
Σύμφωνα με την αναμετάδοση του Αθηναϊκού Πρακτορείου, με την επίσκεψή του στην Κίνα, ο Μακρόν ελπίζει ότι το μεγαλύτερο άνοιγμα στην αγορά της ασιατικής χώρας, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες άσκησης επιρροής από τους 50 επιχειρηματίες που τον συνοδεύουν, θα βοηθήσουν να περιοριστεί το εμπορικό έλλειμμα των 30 δισεκ. ευρώ που έχει το Παρίσι με το Πεκίνο.
 
Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από μερικά από τα πλέον ηχηρά ονόματα του γαλλικού επιχειρηματικού κόσμου, περιλαμβανομένων υψηλόβαθμων στελεχών από την Airbus, BNP Paribas, AccorHotels, EDF and LVMH.
 
«Έχουμε μια πρόσβαση στις αγορές που δεν είναι ισορροπημένη, ούτε ικανοποιητική», δήλωσε ο Μακρόν σε εκπροσώπους του γαλλικού και του κινεζικού επιχειρηματικού κόσμου σε εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων στο Πεκίνο. «Εάν δεν το αντιμετωπίσουμε αυτό με υπευθυνότητα, η πρώτη, φυσική αντίδραση θα είναι να καταστούν πιο κλειστές και οι δύο πλευρές» συμπλήρωσε.
 
Ο Μακρόν, που συναντήθηκε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ το βράδυ της Δευτέρας, δήλωσε ότι οι χώρες θα βρεθούν αντιμέτωπες με μια επιζήμια, και για τις δύο, κατάσταση εάν οι συνεχείς περιορισμοί στις ξένες επιχειρήσεις στην Κίνα οδηγήσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη στο να πατήσει φρένο στις κινεζικές επενδύσεις στην Ευρώπη.
 
«Αντ' αυτού, ας ανοίξουμε και οι δύο», δήλωσε ο Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση έχει παράλληλα ζητήσει μεγαλύτερο έλεγχο επί των κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε ευαίσθητους τομείς, ανησυχώντας για την προστασία των γαλλικών συμφερόντων και της ασφάλειας.