Ο ΣΕΒ δημοσίευσε τις θέσεις του για τις «7 προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση του κοινωνικού διαλόγου και την αύξηση των εισοδημάτων στο μέλλον». Ανάμεσα στις «προϋποθέσεις» βρίσκεται και η αποσύνδεση του κατώτατου μισθού από τους μισθούς που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο ΣΕΒ ζητά «αποσύνδεση στην πράξη του καθορισμού και των μεταβολών του κατώτατου μισθού από τις διαδικασίες καθορισμού και τις μεταβολές των μισθών στις επιχειρήσεις ή τους κλάδους, οι οποίοι θα πρέπει να διαμορφώνονται από τα μέρη με βάση τις δυνατότητες των επιχειρήσεων και των κλάδων».

«Μη βιώσιμη επιλογή» η επαναφορά στα επίπεδα του 2010 – 2012

Παράλληλα, αναφέρει πως θα πρέπει να εφαρμοστούν «βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», ώστε ο ιδιωτικός τομέας να ανακάμψει και επισημαίνει ότι για το διάστημα που ο κατώτατος μισθός θα διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα, οι επιχειρήσεις και οι κλάδοι μπορούν να αναπροσαρμόζουν τους δικούς τους μισθούς με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Σχετικά με την «ανάπτυξη», ο ΣΕΒ υποστηρίζει ότι η επαναφορά του ονομαστικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα 2010-2012 είναι επιλογή μη βιώσιμη που θα επιβαρύνει τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης και θα εντείνουν τα φαινόμενα αδήλωτης εργασίας. «Όσο είμαστε ακόμη στα πρώτα δειλά σημάδια σταθεροποίησης του ΑΕΠ, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την μείωση της εκτεταμένης ανεργίας, ενώ δεν αποτελεί προτεραιότητα και βιώσιμη επιλογή η επαναφορά του ονομαστικού κατώτατου μισθού στα επίπεδα 2010-2012, τα οποία ενδέχεται να επιβαρύνουν τον ρυθμό αύξησης της απασχόλησης (και να εντείνουν φαινόμενα αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας)».

Tα 7 σημεία που θέτει ο ΣΕΒ

1. Το Μέλλον της Εργασίας.

2. Επανεκκίνηση Επιχειρήσεων – Διάσωση Θέσεων Εργασίας.

3. Δίκαιη και ανταποδοτική ασφάλιση εργαζομένων: Σύσταση Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης.

4. Χρηματοδότηση του Συστήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης, των Συνδικαλιστικών Φορέων και των Ινστιτούτων τους.

5. Διαιτησία: Συμφωνία για ένα νέο Σύστημα.

6. Σύσταση Συμβουλίου Τριμερούς Διαβούλευσης (ΔΣΕ 144).

7. Συμφωνία Πλαίσιο με Κατευθυντήριες Γραμμές για Αποτελεσματικές Συλλογικές Διαπραγματεύσεις.