Σύμφωνα με την αποκλειστική αποκάλυψη του AlJazeera, το δικαστικό διάταγμα εκθέτει λεπτομερώς το περίπλοκο δίκτυο εταιρειών που λειτουργούσε με σκοπό την υπεξαίρεση χρημάτων, καταγγέλλοντας τα επενδυτικά κεφάλαια Investment Capital Ukraine (ICU) που έδρασαν ως ενδιάμεσες αγορές ομολόγων από κυπριακές εταιρείες, αξίας 1,5 δισ. δολ. μεταξύ του 2012 και 2014, επί θητείας Γιανούκοβιτς.

Όπως αναφέρεται, τα ICU είχαν στενούς δεσμούς με την σημερινή κυβέρνηση, έχοντας διατελέσει σύμβουλοι του δισεκατομμυριούχου προέδρου Ποροσένκο για την πώληση της εταιρείας ζαχαροπλαστικής, Roshen. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της απάτης, τα κεφάλαια εκπροσωπούνταν από την κυβερνήτη της Ουκρανικής Κεντρικής Τράπεζας, Βαλέρια Γκονταρέβα, στενός σύμμαχο του Ποροσένκο.

Το AlJazeera φιλοξενεί δηλώσεις ενός εκπροσώπου του προέδρου Ποροσένκο, που δεν κατονομάζεται, αναφέροντας πως ο πρόεδρος «υποστηρίζει σθεναρά τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ουκρανία», ενώ από την πλευρά της Γκονταρέβα αναφέρεται πως όταν πραγματοποιούνταν οι συναλλαγές, εκείνη και η ICU «δεν είδαν τίποτα ύποπτο».

Κρατικό μυστικό

Σύμφωνα με το απόρρητο έγγραφο που αποκαλύπτει το AlJazeera, η ICU μεσολάβησε στην αγορά ομολόγων σε δολάρια, για λογαριασμό οκτώ κυπριακών εταιρειών. Αργότερα, τα ομόλογα αυτά εντοπίστηκαν στον Γιανούκοβιτς, ο οποίος ανατράπηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Κατά το δημοσίευμα, ένα στρατιωτικό δικαστήριο της πόλης Κραματόρσκ στην ανατολική Ουκρανία «παρέδωσε ήσυχα» την απόρρητη απόφαση τον Μάρτιο του 2017, αναφέροντας εκατοντάδες εταιρείες, μερικές κυπριακές, οι οποίες έπαιξαν ουσιαστικά τον ρόλο του αγωγού για την έξοδο των μετρητών από τη χώρα.

Ολόκληρο το χρηματοπιστωτικό δίκτυο της χώρας περιγράφεται ως «εγκληματική επιχείρηση» με επικεφαλής το «Ένα Κόμμα» του Γιανούκοβιτς, που σήμερα ζει αυτοεξόριστος στη Ρωσία. 

Επίσης, σύμφωνα με το έγγραφο, κατονομάζεται ακόμη ο «Γραμματέας του Σεργκέι Βιταλίεβιτς Κουρσένκο», ένός επιχειρηματία που εμφανίστηκε στην ηλικία των 27 ετών να κατέχει κεφάλαια αξίας 400 εκατ. δολ. και τεράστιες επιχειρήσεις πετρελαίου και αερίου, ο οποίος βρέθηκε στο πλευρό του Γιανούκοβιτς ως «οικονομικός διευθυντής» του.

Σημειώνεται πως ο γενικός εισαγγελέας αποκάλυψε την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων ύψους 1,5 δισ. δολ. μόλις δύο μήνες αργότερα, ανακοινώνοντας πως δεν θα δημοσιεύονταν τα έγγραφα, βάσει νόμων περί κρατικού απορρήτου. Το δημοσίευμα σημειώνει την κίνηση ως εξαιρετικά ασυνήθιστη, που προκάλεσε αντιδράσεις από ομάδες πολιτών για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που ξεκίνησαν νομικό αγώνα.