Σύμφωνα με πληροφορίες του FRANCE 24, ένας 43χρονος διαδηλωτής έχασε τη ζωή τη Δευτέρα το βράδυ στην πόλη Τεμπούρμπα, στα δυτικά της πρωτεύουσας, κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ενάντια της κυβέρνησης και των μέτρων λιτότητας που αυτή επέβαλε με νόμο στο ξεκίνημα του 2018 (Loi de Finances 2018/ Finance Act 2018).

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε τον θάνατο του διαδηλωτή, ενώ η αστυνομία επιμένει ότι δεν ήταν αστυνομικός που σκότωσε τον άντρα και τα αποτελέσματα της αυτοψίας δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. 

Πολίτες σε όλη τη χώρα διαμαρτύρονται για τις αυξήσεις στις τιμές των καταναλωτικών αγαθών, τις αυξήσεις των φόρων και το γενικότερο πλαίσιο λιτότητας που επιβάλλεται σε μια χώρα που ήδη υποφέρει από υψηλά ποσοστά ανεργίας.

Η Τυνησία βρίσκεται σε τετραετές πρόγραμμα λιτότητας υπό την επίβλεψη του ΔΝΤ το οποίο δάνεισε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια με αντάλλαγμα τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλουν τα παραπάνω καθώς και άλλα μέτρα λιτότητας. 

Ο πρωθυπουργός Γιουσέφ Τσαχέντ κάλεσε τους διαδηλωτές να ρίξουν τους τόνους, υποστηρίζοντας πως η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει σημάδια ανάκαμψης μέσα στο 2018. «Οι πολίτες θα πρέπει να καταλάβουν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι η χώρα περνά δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το 2018 θα είναι η τελευταία δύσκολη χρονιά για τους Τυνήσιους».

Ο ηγέτης του αριστερού συνασπισμού Popular Front, Χαμά Χαμαμί, δήλωσε ότι πολλές από τις αντιπολιτευόμενες πολιτικές δυνάμεις θα βρεθούν στους δρόμους μέχρι να δικαιωθούν. «Θα μείνουμε στους δρόμους και θα αυξήσουμε τις δυνάμεις των διαδηλωτών μέχρι να πάψουν τα άδικα οικονομικά μέτρα» ήταν συγκεκριμένα τα λόγια του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Δεκεμβρίου 2010, στο Σίντι Μπουζίντ της Τυνησίας, αυτοπυρπολήθηκε ο νεαρός μικροπωλητής λαχανικών Μοχάμεντ Μπουαζίζι, ανάβοντας έτσι τη φωτιά της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης. Η μικρή χώρα της βόρειας Αφρικής, στις 14 Ιανουρίου θα γιορτάσει τα 7 χρόνια από την επανάστασή της και την πτώση του δικτάτορα Μπεν Αλί, αν και η κοινωνία παραμένει εγκλωβισμένη σε φλέγοντα προβλήματα, όπως η φτώχεια, η ανεργία και η έλλειψη προοπτικής κυρίως για τους νέους Τυνήσιους και Τυνήσιες.