Στο πλαίσιο μιας συνέντευξη Τύπου ο σερίφης της Σάντα Μπάρμπαρα, Μπιλ Μπράουν ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι ο απολογισμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί με τις αρχές να συνεχίζουν τις έρευνες ενώ δράση έχουν αναλάβει και οι ομάδες διάσωσης. Σύμφωνα με το ABC, 15 άτομα ΄έχουν χάσει τη ζωή τους.
 
Η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Σάντα Μπάρμπαρα, Άμπερ Άντερσον τόνισε ότι το 10 ως 15% των κατοίκων εγκατέλειψαν τις εστίες τους.

Οι καταστροφικές πλημμύρες είχαν ως αποτέλεσμα να ξεριζωθούν σπίτια στην περιοχή του Μοντεσίτο ενώ δεκάδες σπίτια έχουν υποστεί ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.
 

Πεδίο μάχης θυμίζει η κατάσταση
 

Όπως ανέφερε ο σερίφης Μπράουν, οι κατολισθήσεις λάσπης ξερίζωσαν δέντρα, παρέσυραν και διέλυσαν αυτοκίνητα και κάλυψαν ολόκληρες γειτονιές.
 
«Ο καλύτερος τρόπος που θα μπορούσα να περιγράψω την κατάσταση είναι πως μοιάζει σαν πεδίο μάχης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου» σχολίασε.
 
Οι κατολισθήσεις έρχονται λίγο μετά την καταστροφική πυρκαγιά «Τόμας» που έπληξε την Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο που είχε ως αποτέλεσμα να κατακάψει τη μεγαλύτερη έκταση στην ιστορία της Πολιτείας.
 
Απόρροια της πυρκαγιάς, να μην υπάρχει αρκετή βλάστηση με αποτέλεσμα να Μην απορροφάτε το νερό κι έτσι να μην συγκρατείται το έδαφος.
 
Σημειώνεται μάλιστα πως ο αυτοκινητόδρομος 101, κατά μήκος των ακτών της Πολιτείας της Καλιφόρνιας στον Ειρηνικό Ωκεανό, είναι αδιάβατος για περίπου πενήντα χιλιόμετρα.