«Πιστεύω γενικά ότι με επιπλέον προσπάθεια να εξηγήσουμε τις προθέσεις μας θα καταφέρουμε να αποσαφηνίσουμε παρεξηγήσεις» είπε ο πολωνός πρωθυπουργός ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει  πως ο διάλογος θα αμβλύνει τις εντάσεις.
 
Ωστόσο απέφυγε μια ερώτηση για το εάν η Πολωνία θα είναι πρόθυμη να προσφέρει παραχωρήσεις όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματός της, που βρίσκεται στο κέντρο της διένεξης της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες.
 
Σημειώνεται ότι το κυβερνών κόμμα «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) επιμένει στις μεταρρυθμίσεις καθώς θεωρεί ότι χρειάζονται επειδή η χώρα έχει χάσει τις καθολικές ρίζες της και η νοοτροπία και οι δομές εξουσίας της διαπνέονται από τη μεταπολεμική κομμουνιστική περίοδό της.
 
Ωστόσο, στον αντίποδα οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης να αποκτήσει έλεγχο επί των δικαστηρίων και των δημόσιων μέσων ενημέρωσης ωθούν την Πολωνία προς μια αυταρχική διακυβέρνηση.
 
Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο η ΕΕ ενεργοποίησε κατά της Πολωνίας το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, με αποτέλεσμα η χώρα να κινδυνεύει να με αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ.