Στην κατάθεση της η Λ. Κανέλλη αναφέρθηκε στη δολοφονική επίθεση εναντίων των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ από τη Χρυσή Αυγή στο Πέραμα το 2013, τονίζοντας πως ο στόχος της επίθεσης ήταν να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη και να μην μπαίνουν στα Σωματεία.

Επισήμανε πως οι χρυσαυγίτες είναι ο καλύτερος εκπρόσωπος του κεφαλαίου και το έχουν αποδείξει και στη Βουλή. Στάθηκε σε δηλώσεις χρυσαυγιτών πως θα ελέγξουν το Πέραμα, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

«Οι χρυσαυγίτες είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελέγξουν το Πέραμα. Έγιναν δηλώσεις από πολλά πρόσωπα, από τον Μίχο, Παναγιώταρο, Λαγό. Επεδίωκαν να μη συνεχιστεί ο αγώνας για καλύτερα μεροκάματα, συνθήκες εργασίας, συμβάσεις, να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς των αντιστεκόμενων στη διάλυση της Ζώνης.

Είμαι στη Βουλή από το 2000. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερο εκπρόσωπο από τη Χρυσή Αυγή. Έχουν κάνει 100-150 ερωτήσεις στη Βουλή για τους εφοπλιστές. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, τους εργολάβους, τους υπεργολάβους, τον εκβιασμό στα μεροκάματα, έχουν τσιράκια στη Ζώνη. Έχουν ζητήσει να μη φορολογείται γενικότερα το εφοπλιστικό κεφάλαιο».

«Χαρακτηριστικό του φασισμού η δειλία»

Σχετικά με τον ρόλο του Μιχαλολιάκου, η Λ. Κανέλλη τόνισε ότι ο ΓΓ της ΧΑ είναι πίσω από κάθε επίθεση, καθώς χωρίς τη συγκατάθεση του δεν υπάρχει χτύπημα. Αναφερόμενη στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τον φόνο του Παύλου Φύσσα, δήλωσε ότι ήθελε να δώσει μήνυμα στους χρυσαυγίτες προκειμένου να μην αλλάξουν τον τρόπο που δρουν.

«Το έκανε γιατί δεν είχε περιθώρια να ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει, καθώς υπήρχε αντίδραση. Θα υπονόμευε την αρχηγική του θέση. Πολιτική ευθύνη σημαίνει “μην τολμήσετε να αλλάξετε ιδέες επειδή πιάστηκε ο Ρουπακιάς. Συνεχίστε τη γραμμή που ξέρετε. Χαρακτηριστικό του φασισμού είναι η δειλία. Η εξόντωση των Εβραίων στο Άουσβιτς και μετά η άρνηση όσων έγιναν. Η δήλωση Μιχαλολιάκου δείχνει ότι θα στείλει στον Καιάδα όποιον κι αν είναι, αρκεί να μείνει αλώβητος ο αρχηγός. Δεν πάτησε κανένα κουμπί με τα χεράκια του ο Χίτλερ στο Άουσβιτς».

Ο μαχαιροβγάλτης Ρουπακιάς και η κάλυψη των ΜΑΤ

Σχετικά με τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά, η Λ. Κανέλλη ξεκαθάρισε ότι «δεν ήταν περαστικός, αλλά εκπαιδευμένος σφαγέας, μαχαιροβγάλτης. Δεν ξέρω μαχαιροβγάλτες να σκοτώνουν τυχαία». Χαρακτήρισε «εξαιρετικά ανεκτική τη στάση της αστυνομίας απέναντι στους χρυσαυγίτες και τόνισε πως είναι οι μόνοι από διαδηλωτές που θα καλυφθούν πίσω από τα ΜΑΤ αν γίνει ένα επεισόδιο.

Για τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες, δήλωσε πως αντίστοιχα προβλήματα είχαν συμπατριώτες τους αλιεργάτες στη Μηχανιώνα, καθώς «επειδή είναι οργανωμένοι, είναι διπλά επικίνδυνοι για τους χρυσαυγίτες. Είναι διπλά στόχος τους».

«Προαποφασισμένη» η επίθεση εναντίον της

Ερωτηθείσα για την επίθεση εναντίον της, τόνισε ότι ήταν προαποφασισμένο να επιτεθεί ο Κασιδιάρης που είναι ο ευνοούμενος του Μιχαλολιάκου και υπογράμμισε ότι ήταν «μια βαριά επίθεση» τα τέσσερα χτυπήματα που δέχτηκε.  «Ήταν προαποφασισμένη. Λέει ο αρχηγός θα τους κυνηγήσουμε και έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει μέσα στο στούντιο. Ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού. Πιστεύω πως είχε σχεδιαστεί να γίνει αρχικά κατά της Ρένας Δούρου. Εγώ αντέδρασα. Το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους αυτό, στο εξωτερικό, στην τηλεόραση».

Αναφερόμενη στο θέμα των «συσσιτίων μόνο για Έλληνες», υποστήριξε πως είναι επίδειξη του ναζιστικού μορφώματος για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και τόνισε ότι έστρεψαν τους Έλληνες κατά των αλλοδαπών με κριτήριο το «καθαρό αίμα» που αποφασίζει αν θα ζζήσει ή θα πεθάνει κάποιος.

«Είναι ρατσιστές. Τα έκαναν για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε και να έχουν τους Έλληνες να εξαρτώνται από αυτούς. Να τους στρέφουν κατά των λοιπών, ότι φταίνε οι ξένοι.  Το “καθαρό αίμα” κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις, αν θα πεθάνεις. Είναι Μεγκελική θεώρηση».