Ο Τζούλιαν Ασάνζ κατέφυγε το καλοκαίρι του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, λαμβάνοντας πολιτικό άσυλο, όταν βρέθηκε αντιμέτωπος με καταγγελίες για βιασμό από τη Σουηδία. Ο Ασάνζ ζήτησε τότε πολιτικό άσυλο από τη χώρα του Ισημερινού, υπό τον φόβο της παράδοσής του από τη Σουηδία στις ΗΠΑ, οι οποίες τον έχουν θέσει στο στόχαστρό τους τη δημοσίευση στρατιωτικών απορρήτων και δεκάδων χιλιάδων αμερικανικών διπλωματικών εγγράφων το 2010.
 
Υπενθυμίζεται πως ο Ασάνζ βρέθηκε στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο όταν το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεσή του κατά της έκδοσης στη Σουηδία, όπου κατηγορήθηκε για σεξουαλικά εγκλήματα. Ωστόσο, κατά το περσινό έτος, οι εισαγγελείς στη Σουηδία σταμάτησαν την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης, όμως οι φόβοι για παράδοση στις ΗΠΑ παρέμειναν.
 
«Ο Ισημερινός διερευνά επί του παρόντος άλλες λύσεις στον διάλογο με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως γραφεία αναγνωρισμένων αρχών, άλλες χώρες, ή διεθνείς οργανισμούς που θα μπορούσαν να διευκολύνουν την εξεύρεση μιας δίκαιης, τελικής και αξιοπρεπούς λύσης για όλες τις πλευρές», δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα σε ενημέρωση των δημοσιογράφων.
 
Όπως έγινε γνωστό από την βρετανική κυβέρνηση, πριν του δοθεί η υπηκοότητα τον περασμένο μήνα, η Βρετανία αρνήθηκε αίτημα του Ισημερινού να παραχωρήσει διπλωματικό καθεστώς στον Ασάνζ. Ακολούθως, ο Ισημερινός αποφάσισε να χορηγήσει την υπηκοότητα στον ιδρυτή των Wikileaks, υπό τον φόβο απειλών κατά της ζωής του, κίνηση στην οποία προχώρησε στις 12 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους.
 
Η ζωή του Ασάνζ θα μπορούσε να απειληθεί από άλλα κράτη, προειδοποίησε η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού τη Βρετανία, προσθέτοντας οτι αναζητούσε μία «αξιοπρεπή και δίκαιη λύση» στην κατάστασή του.
 
Την ανακοίνωση της χορήγησης της υπηκοότητας έκανε από τον λογαριασμό του στο Twitter και ο ίδιος ο Ασάνζ, όπου εμφανίστηκε φορώντας μία φανέλα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου του Ισημερινού.
 

Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τον Guardian, η νομική ομάδα του Ασάνζ δήλωσε πως «η απόφαση του ΟΗΕ, που εκδόθηκε σχεδόν πριν από δύο χρόνια, είναι ξεκάθαρη. Εκείνος (σ.σ. ο Ασάνζ) κρατείται παράνομα και αυθαίρετα από τις βρετανικές αρχές και πρέπει να απελευθερωθεί. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να εκφοβισθεί από τις δημόσιες απειλές της διοίκησης Τραμπ για να “ρίξει” τον Ασάνζ».