«Θα συμμετείχαμε υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση αυτή θα ενισχύσει την Ευρώπη», δήλωσε την Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς, προσερχόμενος στο μέγαρο του κόμματός του, «Βίλι Μπραντ» στο Βερολίνο, λίγο πριν την έναρξη της τελευταίας φάσης των συνομιλιών. Σύμφωνα με γερμανικά μέσα, τα τελευταία αγκάθια που είχαν μείνει ήταν η φορολογία, η μετανάστευση, η αγορά εργασίας, οι συντάξεις και η Ευρώπη.
 
Από τη μεριά της, η Αγκέλα Μέρκελ διαμήνυσε την Πέμπτη πως οι συνομιλίες θα είναι «σκληρές», εκφράζοντας όμως την ελπίδα της να ολοκληρωθεί εντός της Παρασκευής ο γύρος των διερευνητικών συζητήσεων.
 
Σύμφωνα με την Die Welt, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες οι διαπραγματευτές των τριών κομμάτων προσπαθούσαν να καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Βασικά εμπόδια αποτελούσαν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική. Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο.
 
Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια. Σημειώνεται πως προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.
 
Η συμφωνία που φέρεται πως επετεύχθη, ανοίγει πλέον τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Αγκέλα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία. Όπως μεταδίδεται, την Παρασκευή οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.