Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων και άλλα μέσα ενημέρωσης, οι ηγέτες του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) και του Σοσιαλημοκρατικού Κόμματος (SPD) κατάφεραν να ξεπεράσουν τα αρχικά εμπόδια για να περάσουν στην επίσημη διαπραγμάτευση για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ η σκληρή στάση των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) φαίνεται πως ξεπεράστηκε.
 
Σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, σήμερα Παρασκευή θα συνεδριάσουν τα ανώτατα όργανα των κομμάτων και οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες τους, προκειμένου να αναλύσουν το αποτέλεσμα των διερευνητικών συζητήσεων και να αποφασίσουν εάν υπάρχει πράγματι έδαφος προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και την κατάρτιση κυβερνητικού προγράμματος.
 
Το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) θα λάβει την σχετική απόφαση σε επίπεδο ηγετικής ομάδας, ενώ το SPD, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, σκοπεύει να διοργανώσει έκτακτο συνέδριο στις 21 Ιανουαρίου, στην Βόννη. Μέχρι τότε, ο Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του, κυρίως στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και στην Βαυαρία, αλλά και τη Νεολαία του SPD, να εγκαταλείψουν την άποψή τους για μη συμμετοχή στην κυβέρνηση και να δεχθούν την εισήγησή του.
 

 
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, σε πλέον ακανθώδη αναδείχθηκαν τα θέματα φορολογικής πολιτικής, μετανάστευσης και προσφύγων.
 
Συγκεκριμένα, τα κόμματα συμφώνησαν στον περιορισμό προσφύγων και μεταναστών που υποδέχεται κάθε χρόνο η Γερμανία, τοποθετώντας τον πήχη μεταξύ των 180.000 και 220.000. Ακόμη, τα τρία κόμματα συμφώνησαν επίσης σε μια επ' αόριστον αναστολή των οικογενειακών επανενώσεων, μέχρι να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ τους, θέτοντας ωστόσο το όριο στους 1.000 πρόσφυγες ανά μήνα.
 
Ακόμη ένα σημαντικό σημείο που προκύπτει από τη διαπραγμάτευση είναι εκείνο του παγώματος των φορολογικών συντελεστών, ενώ κατά την εφημερίδα Bild συμφωνήθηκε η εξίσωση των ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, αυτό ήταν το αντάλλαγμα που κατάφερε το κόμμα του Σουλτς για την αναστολή των επανενώσεων προσφύγων.
 
Επίσης, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι τρεις εταίροι συμφώνησαν και στην εγκατάλειψη των σχεδίων για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 40%, στόχος που πρέπει να εκπληρωθεί μέχρι το 2020, υπογραμμίζοντας πως σε μία τέτοια περίπτωση η Γερμανία δεν θα πιάσει τον στόχο.
 
Όπως αναφέρεται, οι διαπραγματεύσεις στοχεύουν σε μια «σταθερή κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων», δίνοντας επίσης βάση σε μια «νέα αρχή στην ευρωπαϊκή πολιτική». Άλλωστε, κατά τη διαπραγμάτευση υπήρξε συγκεκριμένο κεφάλαιο για την Ευρώπη, με σκοπό να δοθεί απάντηση στις γαλλικές προτάσεις για το μέλλον της Ευρώπης.
 
Σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, από τη συμφωνία προέκυψε ένα κείμενο 28 σελίδων που περιλαμβάνει όλα τα σημεία των συζητήσεων για την επίσημη διαπραγμάτευση, το οποίο εξετάζουν οι 39 εκπρόσωποι των κομμάτων, με σκοπό να δώσουν την τελική έγκριση.
 
Πάντως, μετά την πρωινή θετική κατάληξη των συζητήσεων, η Αγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσαν ότι έλαβαν από τα ανώτατα όργανα των κομμάτων τους εντολή για έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.
 
Η τοποθέτηση της Αγκέλα Μέρκελ:
 

Η τοποθέτηση του Μάρτιν Σουλτς:
 

 
«Προτείνουμε το κόμμα μας να αρχίσει συνομιλίες για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης…Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν περιμένει εμάς, σχεδιάζεται η μεταρρύθμιση της Ευρώπης με τη Γαλλία», δήλωσε η Μέρκελ.
 
Ο Μάρτιν Σουλτς ανακοίνωσε ότι τα στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος έφθασαν ομοφώνως σε συμφωνία για να χορηγήσουν στην ηγεσία του κόμματος εντολή διαπραγμάτευσης σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού.