«Το τι λέει ένας ανθυποϋπάλληλος του Σόιμπλε, ο οποίος ουσιαστικά δεν έπαιξε ποτέ κανένα ρόλο, σε καμία ουσιαστική καμπή, είτε προ της δικής μου υπουργίας, είτε κατά τη διάρκεια, είτε μετά, δεν έχει καμία απολύτως σημασία», είπε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας στον Real FM. «Μην ξεχνάμε ότι επιλέχθηκε γιατί δεν είχε τα προσόντα, ούτε το ειδικό βάρος για να παίξει αυτόν τον ρόλο», πρόσθεσε

«Είναι αναξιόπιστος στην ίδια του τη χώρα. Οι Ολλανδοί ψηφοφόροι τον απέλυσαν, το κόμμα του πάτωσε κυριολεκτικά», ανέφερε ο πρώην ΥΠΟΙΚ και τόνισε για τον τέως πρόεδρο του Eurogroup ότι «είναι ένα άτομο χωρίς υπόσταση, να σας θυμίσω ότι δεν έχει καν πτυχίο πανεπιστημιακό. Αναγκάστηκε, την περίοδο που ήμουν υπουργός Οικονομικών, να ανασκευάσει το βιογραφικό του, να παραδεχθεί ότι δεν είχε τον μεταπτυχιακό τίτλο που έλεγε ότι είχε».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Γιάνης Βαρουφάκης «αποχαιρέτησε» τον ολλανδό πολιτικό από το Eurogroup με ένα tweet. «Ο αποχωρών (μετά την “απόλυσή” του από τους Ολλανδούς) υπάλληλος του κ. Σόιμπλε έδωσε εύσημα στις μαζορέτες του αφεντικού του για το πραξικόπημα εναντίον της Ελληνικής Άνοιξης. Καλή σταδιοδρομία Γερούν στον ESM, υπό τον έτερο υπάλληλο Σόιμπλε» σημειώνει.

Νωρίτερα, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είχαν «σοβαρό πρόβλημα εμπιστοσύνης» με τον τότε ΥΠΟΙΚ και ο ίδιος επικοινώνησε με τον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του να τον διώξει από τη θέση του.

«Τηλεφώνησα στον Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησα την κατάσταση. Του είπα ότι όπως έχουν τα πράγματα δεν θα μπορούσα να περάσω μια συμφωνία και να πετύχω έναν συμβιβασμό και του ζήτησα αν μπορούσε να κοιτάξει αυτό το θέμα. Και αυτό το κοίταξε», τόνισε με νόημα ο κ. Ντάισελμπλουμ. 

«Λέγοντας αντίο στην τρόικα λες αντίο στο ευρώ»

Ο Ντάισελμπλουμ αναφέρθηκε επίσης, μιλώντας στους Financial Times, στην πρώτη του συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη, στο υπουργείο Οικονομικών, μιλώντας για το τι είχε ψιθυρίσει όταν τελείωσε η συνέντευξη Τύπου. 

Όπως εξομολογείται, είπε στον τότε ομόλογο του: «σκότωσες την τρόικα! Αν θες να συνεχίσεις να συνεργάζεσαι με τους εταίρους σου στην Ευρωζώνη, θα πρέπει να εργάζεσαι με την τρόικα και άρα, λέγοντας «αντίο» στην τρόικα λες «αντίο» στο ευρώ»

Ύμνοι για Τσίπρα – Τσακαλώτο

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, μιλώντας για τα «μαθήματα» που πήρε από την κρίση χρέους της ευρωζώνης.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και φυσικά ο υπουργός Οικονομικών Αλέξης Τσίπρας άλλαξαν εντελώς τη σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους. Σχεδόν όλα έγιναν ευκολότερα από τότε… Είναι μια ευκολότερη κατάσταση» σημείωσε ο Ολλανδός, που ετοιμάζεται να μεταπηδήσει στο διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Μιλώντας στο διεθνές οικονομικό μέσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ έκανε ειδική αναφορά στα γεγονότα του καλοκαιριού του 2015 για την Ελλάδα, υποστηρίζοντας πως η Γερμανία επιθυμούσε και προωθούσε τη λύση του Grexit, έχοντας στο πλευρό της σειρά άλλων χωρών από την κεντρική και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.

«Πίσω από τη Γερμανία ήταν μία σειρά από άλλες χώρες που έλεγαν: Ως εδώ!» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, συμπληρώνοντας πως κέρδιζε έδαφος η άποψη που έλεγε πως «Δεν έχουμε άλλη εμπιστοσύνη, δεν θέλουμε άλλες συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, πρέπει να μιλήσουμε για το plan B».

Ο ίδιος, ωστόσο, έσπευσε να συμπληρώσει πως θεωρούσε ένα Grexit «τεράστιο λάθος» και «ζημιογόνο», παραδεχόμενος όμως πως κάποια μέτρα που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα ήταν «υπερβολικά».