Η Χριστινοδημοκρατική Ένωση(CSU/CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ολοκλήρωσαν ήδη το πρώτο μεγάλο βήμα ώστε να ανοίξει ο δρόμος  για την έναρξη διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό κυβέρνησης.
 
Η Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια συμφωνία «δούναι και λαβείν», τονίζοντας πως κάθε κόμμα κατάφερε να περάσει στον ένα ή τον άλλο βαθμό θέσεις που τις θεωρούσε ως απαράβατη προϋπόθεση για τη συμμετοχή του σε μια μελλοντική κυβέρνηση.
Αν πετύχουν οι διαπραγματεύσεις θα σημαίνει πως η Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να εκτίσει την τέταρτη στη σειρά θητεία της ως καγκελάριος.
 
Όπως δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης στο Βερολίνο, στόχος είναι να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις μέχρι τις 12 ή 13 Φεβρουαρίου. 
 

Τι προβλέπει η συμφωνία
 

Όπως συμφώνησαν τα τρία κόμματα, δεν πρόκειται να υπάρξουν φορολογικές επιβαρύνσεις ενώ το επίπεδο των συντάξεων παραμένει στο 48% του μέσου όρου του μισθού, το οποίο σηματοδοτεί νίκη για το SPD.
 
Σχετικά  με το προσφυγικό, επικράτησε η θέση του CSU που ήθελε η Γερμανία να υποδέχεται ετησίως 220.000 πρόσφυγες ενώ η επανένωση οικογενειών προσφύγων συμφωνήθηκε στα 1000 άτομα μηνιαίως.
 
Συμφώνησαν επίσης:
 
  • θα προετοιμαστεί χρονοδιάγραμμα για τον τερματισμό της παραγωγής ενέργειας από άνθρακα (όλα τα κόμματα)
  • μελλοντικά οι εργοδότες θα συνεισφέρουν στα ασφαλιστικά ταμεία με το ίδιο ποσοστό όπως οι εργαζόμενοι (επικράτησε το SPD)
  • «νέο ξεκίνημα» στην Ε.Ε., δηλαδή προσέγγιση στις προτάσεις Μακρόν (αίτημα του SPD).