Η κατολίσθηση σημειώθηκε την Τρίτη, έπειτα από σφοδρές βροχοπτώσεις. Τεράστιοι όγκοι λάσπης και συντριμμιών κατέβηκαν με ορμή από τις πλαγιές λόφων, καθώς οι πυρκαγιές των τελευταίων μηνών, όπως η φωτιά «Τόμας» τον Δεκέμβριο, μετέτρεψαν σε στάχτες τη βλάστηση που απορροφούσε το νερό, συγκρατούσε το έδαφος και προστάτευε τους οικισμούς της περιοχής.
 
Περίπου 1.250 στελέχη των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας επιμένουν να δίνουν μάχη με τον χρόνο, με την ελπίδα πως θα βρουν επιζώντες. Έχουν επιστρατεύσει από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι βαριά μηχανήματα και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. 
 
Σε μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο στο Μοντεσίτο, οι χείμαρροι λάσπης διέλυσαν πόρτες και παράθυρα και κατάπιαν σπίτια. Οι τοίχοι ενός ολόκληρου σπιτιού έχουν εξαφανιστεί, η στέγη του έχει απομείνει να κρέμεται ετοιμόρροπη. 
 
Πρόκειται για τη χειρότερη καταστροφή αυτού του είδους στην πρόσφατη ιστορία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας. Τμήματα του αυτοκινητοδρόμου 101 παραμένουν κλειστά, αφού η λάσπη σε αυτά φθάνει ακόμα και τα 60 εκατοστά.