Μιλώντας στη Βουλή σχετικά με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου χωρίς νέα μέτρα δεν υφίσταται και αυτό είναι κάτι που το επιβεβαιώνουν και οι δανειστές. 

«Κάθε μέρα έρχεται και κάποιος από τους δανειστές να μας εξηγήσει πως δεν υπάρχει καθαρή έξοδος. Αυτή είναι η αλήθεια όσο και αν θέλετε να κοροϊδέψετε τους πολίτες. Έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας. Αν είστε ακόμα στην εξουσία το καλοκαίρι του 2018, θα αναλάβετε νέες βαριές υποχρεώσεις με άλλοθι την ελάφρυνση του χρέους που ήταν κεκτημένο από το 2012. Δεν έγινε γιατί μπήκατε εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας».


«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής»;

Απευθυνόμενος στους βουλευτές της κυβέρνησης, τους ρώτησε αν αισθάνονται ίχνος ντροπής που έχουν γίνει η πιο πρόθυμη κυβέρνηση στο να περάσει τα μέτρα των δανειστών, ενώ αποκαλούσαν γερμανοτσολιάδες τους προκατόχους τους.

«Δεν αισθάνεστε ίχνος ντροπής όταν ακούτε από τους δανειστές πως είσαστε η ευκολότερη κυβέρνηση που συνάντησαν. Είστε εσείς που μιλούσατε για γερμανοτσολιάδες. Στραγγαλίζετε τη ρευστότητα και ψηφίζετε μεταρρυθμίσεις που δεν τις εφαρμόζετε. Προκαλείτε καθημερινά μεγάλη βλάβη στην οικονομία. Κάνατε την Ελλάδα παγκοσμίως γνωστή για τη λέξη κωλοτούμπα. Κάνατε το ψέμα επάγγελμα».

«Ήταν άδικο και έγινε πράξη»

Αναφερόμενος στο θέμα της μείωσης επιδομάτων, θέλησε να παραφράσει το «ήταν δίκαιο και έγινε πράξη» του Α. Τσίπρα, ενώ υπογράμμισε ότι η σημερινή κυβέρνηση το 2014 ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσε τους δανειστές και έφερνε εμπόδια στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

«Το 2014 ως έξαλλη αντιπολίτευση απειλούσατε τους επενδυτές και βάζατε φωτιές στη διαπραγμάτευση της χώρας. Καλούμε τους επενδυτές πλέον στη χώρα. Κάνετε όσα κάνατε χωρίς ντροπή και τα κάνετε μόνο για την καρέκλα. Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει μειώσεις οικογενειακών επιδομάτων, αν και εμείς είχαμε δώσει πρώτοι ειδικό επίδομα τις τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και ενισχύσαμε τις οικογένειες από το πρώτο παιδί και εσείς περικόπτετε τις οικογένειες αυτές, που στην πλειοψηφία τους ανήκουν στη μεσαία τάξη, η οποία βέβαια δεν ανήκει στην εκλογική σας πελατεία.

Για τα επιδόματα “ήταν άδικο και το κάνατε εσείς πράξη” για να παραφράσω το σλόγκαν του Μαξίμου. Ο Τσίπρας τέσσερις μέρες πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, έλεγε στους πολύτεκνους πως θα αποκαταστήσει τις αδικίες κατά τους, που συντελέστηκαν με τα πρώτα δύο μνημόνια. Άλλο ένα μνημείο ψέματος και ανυποληψίας που συντελέστηκε στις εκλογές του 2015. Θα ψηφίσουμε το άρθρο 214 αν μας εγγυηθείτε πως δεν θα χάσουν εισόδημα οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι. Αν δεν το κάνετε εσείς θα το κάνουμε εμείς ως επόμενη κυβέρνηση».