Με μόλις μια ψήφο διαφορά (52-51) λήφθηκε η απόφαση, με τα μέλη του κόμματος να ανταποκρίνονται τελικά στην έκκληση της Νεολαίας (Jusos), η οποία πραγματοποιεί την εκστρατεία «No-GroKo», εναντίον της συμμετοχής του SPD στην κυβέρνηση, και εργατικών οργανώσεων και να καταψηφίζουν την πρόταση της ηγεσίας.

To Κεντρικό Συμβούλιο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) του Βερολίνου καταψήφισε επίσης την έναρξη διαπραγματεύσεων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού με τους Χριστιανοδημοκράτες με ψήφους 21 έναντι 8 υπέρ.

Οι υποστηρικτές του νέου μεγάλου συνασπισμού, με πρώτον τον Μάρτιν Σουλτς και την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο του κόμματος Αντρέα Νάλες ευελπιστούν ότι θα πείσουν τη βάση του κόμματος να ψηφίσει υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων στο έκτακτο συνέδριο της Βόννης στις 21 Ιανουαρίου. Το αποτέλεσμα θα κριθεί κυρίως στο μεγαλύτερο ομοσπονδιακό κρατίδιο, τη Β. Ρηνανία Βεστφαλία, η οποία στέλνει και τους περισσότερους συνέδρους (144 επί συνόλου 600). To κρατίδιο του Βερολίνου εκπροσωπείται από 23 συνέδρους.
 

Ο υπουργός καγκελαρίας Πέτερ Αλτμάιερ ( CDU) σημείωσε πως «έχουμε κυβερνήσει δύο φορές καλά με το SPD. Αν δεν έχουμε εμπιστοσύνη στον εαυτό μας, αν δεν μιλάμε για την επιτυχή εποχή μας, τότε δεν πρέπει να απορούμε όταν ο κόσμος ψηφίζει AfD ή Αριστερά».
 
Ο αντιπρόεδρος των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Βόλφγκανγκ Κουμπίκι προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα γίνουν νέες εκλογές, καθώς η Άνγκελα Μέρκελ θα παραιτηθεί, ενώ ο διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού The European Βόλφραμ Βάιμερ εκτίμησε ότι το SPD είναι βαριά τραυματισμένο και ο Μάρτιν Σουλτς θα όφειλε να παραιτηθεί.