Όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η Ελλάδα στοχεύει να δημιουργήσει αποθεματικό μετρητών έως 19 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να καλύψει τις αποπληρωμές του χρέους της χώρας μετά την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο και αυτό σκοπεύει να το πράξει με την έκδοση τριών ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, «η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα διάσωσης από το 2010, επιθυμεί να επιστρέψει στην κανονική χρηματοδότηση της αγοράς μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο». Παράλληλα, πρόσθεσε πως η έκδοση των ομολόγων  θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να δημιουργήσει μαξιλάρι ασφαλείας, προκειμένου να συνεχίσει να εξυπηρετείται το ελληνικό χρέος.

«Το αποθεματικό θα συμβάλει στη διασφάλιση των αγορών ότι η Αθήνα θα μπορέσει να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές της για ενάμισι χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος χωρίς εξωτερική βοήθεια.  Θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι μετρητών”, θα δείξει ότι η εξυπηρέτηση χρέους είναι ήδη καλυμμένη για σημαντική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος».

Τέλος, ο αξιωματούχος αναφέρει πως το πρώτο ομόλογο αναμένεται να εκδοθεί μετά το Eurogroup της 22ης Ιανουαρίου που αναμένεται να σφραγίσει την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. «Σχεδιάζουμε έκδοση νέου ομολόγου τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές».