«Για την Ελλάδα, υπάρχει, τελικά, φως στο τούνελ», σημειώνει χαρακτηριστικά δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal, αναφέροντας ότι μετά από οκτώ χρόνια οικονομικής και πολιτικής αναταραχής, η χώρα βρίσκεται σε απόσταση βολής από την αποδέσμευσή της από τα μνημόνια.

Το δημοσίευμα κάνει επίσης ειδική αναφορά στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου, υποστηρίζοντας πως η ταχεία έγκρισή του ανοίγει το δρόμο για συνομιλίες για την επόμενη ημέρα, καθώς και πως η ελληνική οικονομία δεν θα έχει ανάγκη για τη βοήθεια Ευρωπαίων και διεθνών πιστωτών. Μάλιστα, η εφημερίδα εκτιμά πως τον ερχόμενο Απρίλιο, κατά τις εαρινές συναντήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις που δεν θα ολοκληρωθούν πριν τον Ιούνιο.

Ακολούθως, το δημοσίευμα αναφέρεται σε επιστροφή της ανάπτυξης στη χώρα μετά από δέκα χρόνια ύφεσης, χαρακτηρίζοντας τις συνθήκες για επενδύσεις στην Ελλάδα ευνοϊκές, και προαναγγέλοντας περισσότερες ελληνικές πρωτοβουλίες για την προσέλκυση επενδύσεων. Ειδικότερα, αναφέρεται στην πτώση των αποδόσεων του 10ετούς ομολόγου, στα χαμηλότερα επίπεδα της δεκαετίας.

Il Messaggero: «Καθοριστική η ελληνική θεραπεία για να διορθωθούν τα γεράκια της ΕΕ»

Την ίδια ώρα, η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero κάνει εκτενή αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και στην κοινωνική πραγματικότητα της χώρας μας, δημοσιεύοντας μάλιστα πρωτοσέλιδη ανάλυσή της. Το άρθρο γνώμης έχει τίτλο «η ελληνική θεραπεία ως καθοριστικό στοιχείο για να διορθωθούν τα γεράκια της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράφεται από τον Ιταλό οικονομολόγο Τζούλιο Σαπέλλι.

«Η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς για να μπορέσει να καταλάβει, κανείς, ποιo θα είναι το μέλλον της Ευρώπης», σημειώνει ο Ιταλός καθηγητής και σχολιαστής, και στην συνέχεια προσθέτει:

«Oι σχέσεις της Ελλάδας με τις χρηματαγορές είναι θετικές: το σπρέντ έπεσε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2010 μέχρι σήμερα, και βάσει αυτών των στοιχείων μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, όπως ακριβώς και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Μπορούμε και να προβλέψουμε ότι μετά τον ερχόμενο Αύγουστο, η Ελλάδα θα μπορέσει να τα καταφέρει αυτόνομα, χωρίς την ανάγκη διεθνών διασώσεων». Παράλληλα, υπενθυμίζει την θεαματική μείωση της σχέσης ελλείμματος- AΕΠ.

Spiegel: Ο Τσίπρας μοιράζει δισεκατομμύρια στους φτωχούς

Παράλληλα, η ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel αναφέρεται στην πολιτική κοινωνικών παροχών που ακολούθησε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τες ως «δώρα» και σημειώνοντας πως το κάνει για ιδιοτελείς σκοπούς.

Στο άρθρο με τίτλο «Ο Τσίπρας μοιράζει δις στους φτωχούς, όχι και τόσο ανιδιοτελώς», το γερμανικό περιοδικό υπογραμμίζει πως «η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μοιράζει πολλά χρήματα στους οικονομικά αδύναμους». Μάλιστα, το δημοσίευμα υποστηρίζει πως η πολιτική αυτή του Αλέξη Τσίπρα έχει ως στόχο να ξανακερδίσει τους ψηφοφόρους που έχασε με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου.

Το δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη στα μέτρα που πρόκειται να εφαρμοστούν το 2018 και το 2019, αναφέροντας πως οι παροχές στις οποίες προχωράει ο Α. Τσίπρας θα χρηματοδοτηθούν από την υπερφορολόγηση κερδοφόρων επιχειρήσεων και τα μεσαία και υψηλά εισοδήματα, σημειώνοντας πως τα έσοδα της κυβέρνησης δεν προέρχονται από την οικονομική ανάπτυξη. Τέλος, κάνει ειδική αναφορά στην αποστροφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή πως «αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφερόμενος στο μακρύ κατάλογο παροχών, που περιλαμβάνουν, πλην του κοινωνικού μερίσματος, σειρά άλλων παρεμβάσεων.