Δίωξη σε εννέα  πρώην στελέχη του ΕΟΠΥΥ, του ΙΚΑ και του ΟΓΑ άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών, για πλαφόν δαπανών σε συγκεκριμένα υλικά που επέβαλαν την περίοδο 2012-2014, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ζημιά στο Δημόσιο.

Για την υπόθεση διενεργήθηκε εισαγγελική έρευνα μετά από τη διαβίβαση πορισματικής αναφοράς του Σώματος Ελεγκτών Υγείας, που προσδιορίζει τη ζημιά του Δημοσίου σε ποσό περίπου 15 εκατομμυρίων ευρώ. Στην αναφορά των Ελεγκτών τονίζεται πως οι κατηγορούμενοι δεν έλαβαν υπόψη τους τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν από πολλές πλευρές και ανέφεραν ότι το «πλαφόν» στα συγκεκριμένα υλικά θα προκαλούσε ζημιά στο Δημόσιο.

Οι κατηγορούμενοι έλαβαν την επίμαχη περίοδο δύο αποφάσεις με τις οποίες επιβλήθηκε ανώτατο όριο δαπανών σε συγκεκριμένα ιατρικά υλικά, όπως οστομικά, με αποτέλεσμα να καταγράφονται δαπάνες με βάση την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή, ανεξαρτήτως εάν το υλικό κόστιζε πολύ φθηνότερα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση διαβιβάζεται μέσω Αρείου Πάγου στη Βουλή, ώστε να διερευνηθούν αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες των τότε υπουργών.