Μιλώντας από το βήμα του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, ο Κ. Μητσοτάκης επισήμανε πως είναι ψευδές το κυβερνητικό αφήγημα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια και υπογράμμισε πως οι γαλλικές εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους παρέχει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, κάλεσε τις γαλλικές εταιρίες «να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που η Ελλάδα παρέχει και να προεξοφλήσουν ότι τα όποια εμπόδια υπάρχουν σήμερα, σύντομα θα αρθούν, από μια κυβέρνηση πολύ πιο φιλική στις επενδύσεις. Επενδύστε άφοβα και με εμπιστοσύνη στη χώρα μας. Θα κερδίσουμε όλοι. Οι γαλλικές εταιρείες θα ωφεληθούν από τις αναπτυξιακές δυνατότητες της Ελλάδας και η Ελλάδα θα ωφεληθεί από τα κεφάλαια και την τεχνογνωσία των σπουδαίων γαλλικών επιχειρήσεων σε πολλούς και σημαντικούς τομείς».

Ζήτησε η ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους και ξεκαθάρισε πως η ΝΔ τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ιδιωτικής οικονομίας, ενώ μίλησε για τολμηρό σχέδιο αλλαγών που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ξαναβρει τη δυναμική της.

«Πιστεύουμε, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, στη δύναμη της ιδιωτικής οικονομίας. Θεωρούμε απαραίτητη τη ριζική αναδιοργάνωση του Κράτους προς όφελος των πολιτών. Θέλουμε να δίνουμε στους πολίτες ευκαιρίες να βελτιώσουν τη ζωή τους και να μην τους έχουμε εξαρτημένους από επιδόματα φτώχειας. Πιστεύουμε στη δύναμη της δημόσιας εκπαίδευσης ως του σημαντικότερου μηχανισμού κοινωνικής κινητικότητας. Με άλλα λόγια, ισχυριζόμαστε ότι η χώρα χρειάζεται ένα συνεκτικό και τολμηρό σχέδιο αλλαγών για μετά την λήξη του προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξαναβρεί η Ελλάδα τη δυναμική της».

Ποντάρει στις αγορές

Ο πρόεδρος της ΝΔ, ξεκαθάρισε ότι ποντάρει στις ορέξεις των διεθνών αγορών, οι οποίες θα κρίνουν το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, ενώ τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης είναι αναγκασμένα να ζητήσουν νέα έγκριση, σε περίπτωση που η Ελλάδα αναγκαστεί να ζητήσει νέο δάνειο.

«Έχει μικρή σημασία αν το καθεστώς μετά το τρίτο πρόγραμμα θα ονομαστεί πιστωτική γραμμή ενισχυμένων προϋποθέσεων, υβριδική λύση ή οτιδήποτε άλλο. Την κυβέρνηση την ενδιαφέρει απλώς να αποφύγει τον τοξικό όρο “μνημόνιο” και να επιδοθεί σε νέα επικοινωνιακή καμπάνια περί δήθεν εξόδου από αυτά. Στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για 4ο Μνημόνιο, χωρίς χρηματοδότηση.

Από τους ευρωπαίους πολιτικούς και τεχνοκράτες η κυβέρνηση μπορεί να ζητήσει, και ενίοτε να αποσπάσει, ευγενικές διατυπώσεις. Τις αγορές όμως δεν μπορεί να τις κοροϊδέψει κανείς. Διότι αυτοί που επενδύουν τα χρήματά τους δεν αρκούνται σε ευγενικά λόγια και κενές περιεχομένου θριαμβολογίες, σαν αυτές με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στο εσωτερικό του ακροατήριο. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν κάθε λόγο να ρίχνουν τους τόνους αυτή τη στιγμή διότι, το τελευταίο πράγμα το οποίο θα ήθελαν, όσο εξελίσσεται η μεγάλη συζήτηση για τον μετασχηματισμό του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, θα ήταν μία εστία αναταραχής στην Ελλάδα. Κανείς δεν θέλει καν να σκεφτεί το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ξαναπάει στο Κοινοβούλιό του, ζητώντας και πάλι χρήματα για την Ελλάδα. Οι αγορές όμως δεν θα κάνουν τα στραβά μάτια, όπως πολλοί πολιτικοί κάνουν τώρα»