«Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια» δήλωσε σε νέα συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Μάθιου Νίμιτς, δίνοντας τον τόνο των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν στις ΗΠΑ.
 
«Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω» ανέφερε ο Αμερικανός ανώτατος διπλωμάτης, δηλώνοντας πίστη πως μπορεί πλέον να βρεθεί λύση που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές.
 
Επισήμανε, ωστόσο, ότι «πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, διότι «αυτή τη στιγμή το όνομα της χώρας στον ΟΗΕ είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Ο κ. Νίμιτς τόνισε πως «τώρα μπορούμε να βρούμε μια λύση, ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται στην ονομασία και αναγνωρίζεται από την Ελλάδα. Επίσης, πάνω από 100 χώρες αναγνωρίζουν αυτή την χώρα ως «Republika Makedonija» και άρα, ο όρος Μακεδονία συνδέεται με την χώρα αυτή».
 
Ο Μ. Νίμιτς υπογράμμισε ακόμη πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.
 
«Στα Σκόπια, από την άλλη πλευρά, υπάρχει το σκεπτικό ότι κάποιες από τις ιδέες του παρελθόντος δεν ήταν απαραίτητα ευνοϊκές και ότι ήρθε η ώρα για να λυθεί το θέμα και να ασχοληθούν με την ευρωπαϊκή και βορειοαντλαντική πορεία της χώρας και να λύσουν το πρόβλημα με την Ελλάδα», ανέφερε.
 
Ο Μ. Νίμιτς ανέφερε ακόμη πως περιμένει από τις δύο πλευρές να μελετήσουν τις ιδέες του προσεκτικά, με ανοικτό μυαλό και να υιοθετήσουν θετική προσέγγιση για την επίλυση του προβλήματος.
 

Μένει Βαρντάσκα ο Καμμένος

 
Στο μεταξύ, την ώρα που οι διαπραγματευτές των δύο χωρών ετοιμάζονται να λάβουν θέσεις, ο Πάνος Καμμένος, που δεν τοποθετήθηκε στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή, προχώρησε στην ανάρτηση χάρτη του 1937, στον οποίο εμφανίζεται η γειτονική χώρα, ως μέρος της Γιουγκοσλαβίας, με το όνομα Βαρντάσκα.


 
Σημειώνεται πως λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 11 Ιανουαρίου, ο Π. Καμμένος ανέφερε κατά την τοποθέτησή του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, στις 11 Ιανουαρίου, ο κ. Καμμένος είχε αναφέρει, «Επιθυμούμε λύση ναι, και θα κάνουμε τα πάντα για να τους πείσουμε, αλλά υπάρχουν σλαβικοί όροι που μπορούν να χρησιμοποιήσουν και τους οποίους αποδεχόμαστε, όπως το «Βαρντάρσκα» και το οποίο ουσιαστικά είναι ο γεωγραφικός προσδιορισμός που είχαν πριν αρχίσουν οι ιστορικές τους ανατροπές». 
 
Υπενθυμίζεται πως από την κυβέρνηση δηλώνουν αισιόδοξοι για «παράθυρο ευκαιρίας» για επίλυση του ζητήματος, ενώ τη Δευτέρα, κυβερνητικοί κύκλοι δήλωναν πως «Ελπίζουμε ότι το επόμενο μεγάλο κοινοβουλευτικό ‘ραντεβού` θα αφορά στο θέμα του ονοματολογικού για την ΠΓΔΜ».

Σε ρυθμούς ΝΑΤΟ στα Σκόπια

 
Την ίδια ημέρα, την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, υπογράμμισε ότι η χρήση του όρου «Μακεδονία» δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο της Ελλάδας και θα πρέπει να χρησιμοποιείται από τις δύο χώρες με ίσους όρους, δίνοντας επίσης μία πρόγευση των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.
 
Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να βρεθεί στη γειτονική χώρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, που θα μιλήσει στο κοινοβούλιο της χώρας την Πέμπτη.