Σύμφωνα με το Reuters, παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απειλήσει στις αρχές του έτους με την διακοπή της χρηματοδότησης, όταν αναρωτήθηκε «αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;», το State Department υποστηρίζει στην ανακοίνωση της απόφασης πως δεν συνιστά τιμωρία, αλλά πως η πρόθεση της Ουάσιγκτον είναι η υπηρεσία αυτή να προβεί σε μεταρρυθμίσεις.
 
Με ανάρτησή του στις 2 Ιανουαρίου ο Τραμπ είχε απειλήσει ότι θα παρακρατήσει στο μέλλον τη χορήγηση χρηματικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους, τονίζοντας ότι: «πληρώνουμε ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ τον χρόνο χωρίς καμία αναγνώριση ή σεβασμό. Δεν θέλουν καν να διαπραγματευθούν επιτέλους μια ειρηνευτική συμφωνία με το Ισραήλ? αφού οι Παλαιστίνιοι δεν θέλουν πια να μιλήσουν για την ειρήνη, γιατί να συνεχίσουμε να κάνουμε αυτές τις τεράστιες πληρωμές στο μέλλον;»


 
«Είναι καιρός άλλες χώρες, μερικές από αυτές αρκετά εύρωστες, να παρέμβουν και να αναλάβουν το κομμάτι που τους αναλογεί για να προωθήσουν την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα» δήλωσε αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται σύμφωνα με την Independent.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν στην Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA) το ποσό των 60 εκατομμυρίων δολαρίων, παρακρατώντας προς το παρόν, ένα επιπλέον ποσό 65 εκατομμυρίων δολαρίων.
 
Όπως τονίζουν, ωστόσο, διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ακόμα και με την καταβολή της μισής χρηματοδότησης για το 2018, τα χρήματα που θα καταβάλλουν οι ΗΠΑ είναι κατά πολύ λιγότερα από όσα προσέφερε το 2017, με ένα ποσό περί τα 355 εκατ. δολάρια.
 
Στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε ότι οι υπηρεσίες που παρέχονται από την UNRWA είναι «εξαιρετικής σημασίας, όχι μόνο για την ευημερία αυτών των πληθυσμών, αλλά κατά την άποψή μου την οποία μοιράζεται η πλειοψηφία των διεθνών παρατηρητών, ανάμεσά τους και Ισραηλινών, είναι ένας σημαντικός παράγοντας σταθερότητας».
 
«Αυτή η απόφαση επιβεβαιώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αφανίζει τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού», δήλωσε ο Ουάσελ Αμπού Γιουσούφ, αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στο πρακτορείο Reuters.

Αντιδρά ο Αραβικός Σύνδεσμος

Κατά της πολιτικής του αμερικανού προέδρου στρέφεται και ο Αραβικός Σύνδεσμος, καθώς όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής του, Άχμεντ Άμπουλ Γέιτ, «έχει στόχο να εξαφανίσει το θέμα των προσφύγων», ο οποίος υπογραμμίζει ότι η απόφαση του Τραμπ να παγώσει τη χρηματοδότηση προς τους Παλαιστίνιους, δεν μπορεί να διαχωριστεί από την απόφαση του να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.
 
Ευρισκόμενος στη διάσκεψη στην Ιερουσαλήμ που διοργάνωσε ο μεγάλος θεσμός του σουνιτικού Ισλάμ, Αλ Αζχάρ, τόνισε ότι «η απόφαση πλήττει την εκπαίδευση και την υγεία των Παλαιστινίων και έχει στόχο να εξαφανίσει το θέμα των προσφύγων».
 
Στη διάσκεψη βρέθηκε και ο πρόεδρος του Κράτους της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος αρνείται να συνομιλήσει με την αμερικανική κυβέρνηση για το ζήτημα.