Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέα πρόταση «χωρίς μαγική λύση» ως προς την ονομασία της ΠΓΔΜ.  «Πρόκειται να καταθέσω νέα πρόταση διότι είναι μια νέα συγκυρία. Κάποιες προτάσεις τις έχουμε συζητήσει για πολλά χρόνια και όπως είπα σε μια συνέντευξη πριν μερικές ημέρες δεν υπάρχει εδώ μια μαγική λύση. Ουδείς μπορεί να ανακαλύψει κάτι απόλυτα νέο, αν υπήρχε κάτι νέο θα το είχαμε ανακαλύψει εδώ και 25 χρόνια» δήλωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ο Νίμιτς.

Ο Μ. Νίμιτς υπογράμμισε πως στην Ελλάδα εκτιμούν ότι «η χώρα μπορεί να παίξει πιο σημαντικό ρόλο στην περιοχή και ότι τώρα που τελείωσε η οικονομική κρίση πολλοί περιμένουν από την Ελλάδα να παίξει αυτό το ρόλο. Ένας από τους τρόπους να γίνει αυτό είναι να λύσουν το ζήτημα με τον βόρειο γείτονά τους.

Η ελληνική πλευρά απάντησε μέσω του Γ. Κατρούγκαλου, ο οποίος τόνισε πως η διαπραγμάτευση είναι ανοικτή και δεν πρέπει να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων. Επανέλαβε πως πρέπει να βρεθεί λύση που δεν θα αποτελέσει όχημα αλυτρωτισμού, ώστε να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών.

«Τίποτα δεν έχει δοθεί και δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται και να διαστρέφονται δηλώσεις αξιωματούχων, όπως του κ. Νίμιτς ή άλλων εκπροσώπων της άλλης πλευράς. Η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή. Παρέχει παράθυρο ευκαιρίας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι δεδομένο το αποτέλεσμά της και πολύ λιγότερο δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ένα αποτέλεσμα. Όταν υπάρξει οποιαδήποτε πρόοδος, προφανώς θα ενημερωθεί η Βουλή και προφανώς και πάνω από όλα ο ελληνικός λαός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Κατρούγκαλος.

Υποστήριξε ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει για μυστική διπλωματία, όταν οι στόχοι της διαπραγμάτευσης έχουν γίνει εντελώς ξεκάθαροι από την αρχή. «Δηλαδή, να βρεθεί μια λύση για το όνομα που δεν θα του επιτρέπει να είναι όχημα αλυτρωτισμού και να εξαλειφθούν και όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού από την πολιτική της γειτονικής χώρας, προς όφελος και των δύο χωρών, προς όφελος της σταθερότητας και της καλής γειτονίας στην περιοχή» δήλωσε για τη διαπραγμάτευση για την ονομασία της ΠΓΔΜ.

Υπενθυμίζεται ότι στις 17 Ιανουαρίου ξεκινούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των διαπραγματευτών των δύο χωρών και του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος έκανε λόγο για νέα πρόταση «χωρίς μαγική λύση». Υποστήριξε πως θα μπορέσει να βρεθεί λύση καθώς οι συμμετέχοντες στη διαπραγμάτευση δεν είναι ανόητοι. «Οι άνθρωποι στην Αθήνα, στα Σκόπια και στον ΟΗΕ δεν είναι ανόητοι. Νομίζω ότι στις σημερινές συνθήκες θα αναζητήσουμε μια διαφορετική λύση με νέο τρόπο. Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω».