Όπως διευκρίνισε ο ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση, Στάφαν ντε Μιστούρα, σε ανακοίνωσή του, οι συνομιλίες πρόκειται να διεξαχθούν για «λόγους που αφορούν την υλικοτεχνική υποστήριξη», στα «γραφεία των Ηνωμένων Εθνών στη Βιέννη».
 
Παράλληλα, πρόσθεσε πως «περιμένει οι αντιπροσωπείες να προσέλθουν στη Βιέννη έτοιμες να δεσμευθούν» για τα υπό συζήτηση θέματα, «πιο συγκεκριμένα στην πτυχή του (νέου) Συντάγματος» της Συρίας.
 
Υπενθυμίζεται ότι στον 8ο γύρο των συνομιλιών υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, που διεξήχθη όπως συμβαίνει τις περισσότερες φορές στη Γενεύη, στις αρχές του Δεκεμβρίου, για άλλη μια φορά δεν επιτεύχθηκε πρόοδος, καθώς και πάλι το εμπόδιο ήταν το μέλλον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο επιτετραμμένος του ΟΗΕ επέρριψε τότε την ευθύνη για την αποτυχία στη Δαμασκό.
 
Από την πλευρά του, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών,  Ρεξ Τίλερσον, ανέφερε στη διάρκεια ομιλίας του στο Στάνφορντ για τη Συρία ότι «η Ρωσία οφείλει να εντείνει την πίεση στο συριακό καθεστώς, όχι μόνο για να πάει στη Βιέννη», για τον νέο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά και «για να συμμετάσχει με αξιόπιστο τρόπο στις προσπάθειες του ΟΗΕ, θέτοντας σε εφαρμογή τις αποφάσεις που θα ληφθούν». 
 
Η Μόσχα, ένας από τους σημαντικότερους συμμάχους του Άσαντ, «έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει για να πειστεί», υπογράμμισε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.