Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το βράδυ της Τετάρτης, με ψήφους 324 υπέρ έναντι 295 κατά, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Κατάργηση του νόμου για την εισχώρηση της Βρετανίας στην ΕΕ

Το νομοσχέδιο προβλέπει την κατάργηση του νόμου του 1972, με τον οποίο η Βρετανία εισχώρησε στην ΕΕ και την ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού δικαίου στο βρετανικό, και θα επιτρέψει τη συνέχιση της ομαλής λειτουργίας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την έξοδο από το μπλοκ στις 29 Μαρτίου 2019.
 
«Το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο να προετοιμάσει τη χώρα για το ιστορικό ορόσημο αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση» δήλωσε στο κοινοβούλιο πριν την ψηφοφορία ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις, σύμφωνα με την Independent.
 
Οι αναφορές του ήρθαν σε απάντηση των αιτιάσεων των διαφωνούντων με το νομοσχέδιο, όπως η πρώην υπουργός των Συντηρητικών, Τζάστιν Γκρίνινγκ, που τόνισε πως το Brexit «δεν θα είναι διατηρήσιμο» εάν δεν ικανοποιεί τους νέους ανθρώπους. Μάλιστα, προανήγγειλε πως στο μέλλον, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να βελτιωθεί ή να ακυρωθεί.
 
«Η πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε ένα Brexit που θα δουλεύει για όλους τους τομείς της κοινωνίας. Φυσικά αυτό περιλαμβάνει και τους νέους ανθρώπους» ήταν η απάντηση του εκπροσώπου της Τ. Μέι στην Τζ. Γκρίνινγκ.
 
Από τη μεριά των Εργατικών, ο σκιώδης γραμματέας Brexit, Σερ Κιρ Στάρμερ κατέκρινε το νομοσχέδιο και υποστήριξε πως θα πρέπει να υπάρχει ψηφοφορία για κάθε κρίσιμο ζήτημα. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «εάν η πρωθυπουργός πιστεύει πως μπορεί να έρχεται σε αυτή τη Βουλή, να πυροδοτεί το Άρθρο 50 και εάν χάσει την ψηφοφορία, να μπορεί να συνεχίσει ανεξάρτητα ή να βουτήξει με το Ηνωμένο Βασίλειο στο κενό χωρίς συμφωνία, τότε την περιμένουν άλλα».
 
Πλέον, το νομοσχέδιο παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδων, όπου θα συζητηθεί στα τέλη του μήνα, με τα βρετανικά μέσα να υπογραμμίζουν πως εκεί τα πράγματα είναι θετικότερα ως προς την ΕΕ.